Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto je korisno da jedemo pečeno kestenje?

Zašto je korisno da jedemo pečeno kestenje?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3965
Pečeno kestenje
Fotografija: Monika Mancheva

Miris pečenog kestenja je jedan od najuzbudljivijih u jesen, zato što najavljuje asocijacije toplote doma, udobne atmosfere zimskih praznika i na poslednjem, ali ne najmanje bitnom mestu stoje kvaliteti ukusa samog pečenog kestena. A njegov prijatan ukus je praćen mnogim korisnim svojstvima.

Kestenje je zasićeno mnogim korisnim materijama i najvažnije, one se ne gube nakon termičke obrade. Čak ispečeni čuvaju vlakna, vitamine, mikroelemente i antioksidanse u svom sastavu. Ukusni orašasti plod ne sadrži mnogo masti, tako da mogu da ga konzumiraju ljudi koji su na dijeti i kada je potrebno da se ograniči unos lipida.

Zašto je korisno da jedemo pečeno kestenje?

Raznorazne zdravstvene koristi su osnovni razlog da pečeno kestenje bude toliko popularno, pored toga što je ukusno. Šta daje ovaj pravi delikates drveta kestena?

Pečeno kestenje reguliše rad gastrointestinalnog trakta

Zašto je korisno da jedemo pečeno kestenje?

Ovo njegovo delovanje je zbog vlakana u njegovom sastavu. Njihova uloga je da snimi hranu i olakšavaju njeno uklanjanje kroz ceo gastrointestinalni trakt. Tako se uklanjaju opasnosti od zatvora, divertikulitisa i drugih oboljenja creva i tegoba.

Pečeno kestenje održava rezerve energije

Ovaj orašasti plod sadrži mnogo ugljenih hidrata. Reč je o polizaharidima sa složenom kompleksnom strukurom koju nazivamo spori ugljeni hidrati. Oni su karakteristični po sporoj razgradnji i apsorpciji i uklanjaju opasnosti od naglih skokova u nivoima šećera u krvi. Sporo snabdevanje tela energijom je najbolje za njega.

Pečeno kestenje održava funkcije mozga

S obzirom na to da kestenje sadrži mnogo vitamina iz grupe B, ono je korisno za održavanje neuroloških i kognitivnih funkcija moždanih ćelija, a kalijum u sastavu poboljšava cirkulaciju krvi, uključujući one koju orošava mozak. Tako su koncentracija i pamćenje u odličnoj kondiciji.

Pečeno kestenje održava gustinu kostiju

Kesten je koristan za kosti

Visok sadržaj bakra u kestenju i magnezijum povezan je sa stanjem koštanog sistema i odatle deluje na prevenciju osteoporoze i svih ostalih bolesti kostiju i zglobova. Magnezijum je važan za dobar mineralni sastav kostiju i za pravilnu funkciju mišića.

Pečeno kestenje radi za celokupno zdravlje

Šakom kestenja nekoliko puta na dan može da se obezbedi cela količina mangana koja je telu svakodnevno potrebna. Ovaj element usporava starenje, uništava štetne radikale, štiti od pojave tromba. Kod dugotrajne upotrebe je prevencija protiv raka i karidovaskularnih oboljenja.

Pečeno kestenje tokom jeseni je način ne samo da ljubitelji ukusnog orašastog plod apočaste svoja čula, nego i da donesu mnogo koristi svom telu.

A ukoliko smatrate da je vreme za nešto ukusno, onda obavezno probajte naše predloge za kolače sa kestenjem ili pak toplu supu sa kestenjem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest