bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Koji je deo svinje za šta pogodan

Koji je deo svinje za šta pogodan

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1885
Koji deo svinje je za šta pogodan

Ne postoje dva mišljenja po pitanju da svinjsko meso preferiraju svi Bugari. Uprkos tipičnoj narodnoj bajci, kojom često karakterišemo zimsku trpezu sa "svinjetina sa vinom", ovo uopšte ne smeta da je pripremimo i tokom leta. Ne obavezno posluženo uz crveno vino, već uz belo ili pak uz hladno pivce.

Nezavnisno od toga tokom kojeg godišnjeg doba konzumirate svinjetinu, važno je da znate koji je deo svinjetine za šta pogodan, kako ne biste pravili odreske "poput đona". Takav je i cilj našeg trenutnog članka.

Počinjemo od najdijetalnijeg dela svinje, upravo od svinjskog filea.

Svinjski file

Svinjski kontrafile ili bonfile su pogodni čak i tokom držanja dijeta, zato što u praksi ovaj deo svinje ne sadrži gotovo nikakve masnoće. Iz tog razloga će vam biti veoma teško da pripremite šnicle od njega. Ali nije i nemoguće. Važno je da veoma pazite da ne držite šnicle preterano dugo na vatri (roštilj, barbikju, tiganj) da se ne bi isušile, kao i da ih marinirate.

Međutim, ukoliko ne želite da rizikujete da izgubite meso koje je i najskuplji deo svinjetine, bolje da ga pripremite u rerni sa sosem, u čorbi od svinjtine, ili pak u đuveču sa svinjetinom.

Svinjska ribica

Svinjski file - delovi svinje

Sigurno ste čuli priču "moja najomiljenija riba je svinjska ribica" i u sličnoj izjavi ne postoji ništa čudno. Ovo je mesto od prednjeg dela leđa svinje, koji se nalazi tačno iza vrata i posebno je ukusan. Ribica je posebno pogodna za šnicle, kao i za pripremu čuvene bečke šnicle. Osim pod nazivom svinjska ribica, možete da je sretnete i kao svinjski kotlet.

Svinjski vrat

Mmm, šnicle od vrata na roštilju - predosećamo njihov ukus. Obzirom na to da ovo meso sadrži i masnoće, posebno je pogodno za pripremu na roštilju ili barbakjuu, zato što ga upravo masnoća čini em sočnim, em štiti meso od isušavanja. Pogodno je i za supe, kao i za jela.

Svinjska plećka

Delovi svinje

Plećka je omiljeno meso za kuvanje, ali nije toliko pogodno za roštilj. Možete mirno da ga koristite za supe i čorbe, za svinjetinu sa prazilukom i pirinčem i za sve ostalo što vam padne na pamet. Takođe je pogodno za pikovanje, mariniranje itd. Nakon odgovarajuće obrade možete da ga poslužite ili celo ili zajedno sa odgovarajućim garnirunogom (krompir pire, krompir, dinstano povrće, pirinač itd.) Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest