Svinjsko meso je najpopularniji životinjski proizvod u našoj zemlji. Jela od ovog mesa su uvek sočna i nežna zbog sadržaja masti i mekoće.
Najukusnija i najprivlačnija su jela od svinjetine pripremljena u rerni, a najpogodnija vrsta svinjetine je ona iz vrata svinje.
Glavne karakteristike kvalitetnog svinjskog vrata
- Meso mlade svinje ima belu ili ružičasto-belu boju pruga sala. Žuta boja masti je signal da je svinja prilično stara. Takvo meso ne postaje mekano, čak ni nakon mariniranja;
- Ako meso jako miriše na životinju, onda nije iz vrata, već iz trupa mužjaka vepra, i ta aroma se nikako ne može ukloniti.
- Smrznuta svinjetina može biti veoma stara, čak i pokvarena, tretirana hemikalijama, bez arome i ukusa; - Vrat je najnežniji i najsočniji deo svinjetine i idealan je kandidat svinjske za šnicle na roštilju ili u rerni, podjednako je ukusan i topao i hladan u sendvičima.
Izbor svinjskog vrata
Svinjski vrat obično izgleda kao široka pita - išarana tankim žilama mesa i masti. Da biste izabrali najbolje meso, treba uzeti u obzir nekoliko stvari:

- Kupujte ohlađeno meso, ne smrznuto;
- Meso treba da bude ružičasto, a mast bela. Previše svetla boja mesa ukazuje na to da je životinja hranjena dodatnim hormonskim preparatima za brzi rast.
Šta da skuvamo sa svinjskim vratom
Šnicle od svinjskog vrata
Šnicle od vrata su najbolja obrada mesa od ovog dela svinje. Mogu se pripremati na roštilju, gril tiganju ili u rerni sa raznim začinima, marinadama i sosovima. Tokom pečenja, mast svinje se topi i to dodatno aromatizuje meso i čini ga izuzetno nežnim.
Punjeni svinjski vrat
Vrat, pečen u mreži, punjen šargarepom i belim lukom, postaje veoma aromatičan i sočan. U ovoj pripremi, meso se peče u sopstvenom sosu i ne isušuje se. Sočno je i nežno, bez obzira na to kako se služi.

Rolat od svinjskog vrata
Za ovu vrstu pripreme uzima se punjeno ili marinirano meso od svinjskog vrata. Komad se oblikuje u rolat na papiru za pečenje i peče u rerni oko 30 minuta na 210 stepeni. Zatim se temperatura smanjuje za 30-40 stepeni i peče još 30 minuta. Da bi se dobila zlatna kora, rolat od svinjskog vrata se seče i meso ostaje na temperaturi od 180 stepeni oko 20 minuta.
Vrat sa kostima
Ovo meso se obično prodaje bez kostiju, ali se može kupiti i sa kostima. Prisustvo kostiju čini meso ukusnijim. Meso se marinira, prži do zlatno smeđe boje, uvija u papir za pečenje i peče na 200 stepeni oko 50 minuta.
Svinjski vrat se može pripremati sa povrćem, seći na porcije, ka ražnjić u rerni i još mnogo toga.
Obavezno probajte ove neverovatne šnicle od svinjskog vrata u rerni.
Komentari