Praznici su jedna od prilika koja nam daje mogućnost da provedemo neko vreme sa porodicom i prijateljima u užurbanoj svakodnevici.
A puna praznična trpeza je mesto koje okuplja mlade i stare oko ukusnih božićnih jela. Predstavićemo vam nekoliko predloga za praznična jela kojima možete da ugostite svoje goste. Tradicionalno počinjemo salatom.
Praznična salata
Ovaj predlog za prazničnu salatu zapravo je francuska salata poznata mnogima.
Potrebni proizvodi: krompir - 1 kg, jaja - 4 komada, Beli luk - 3 čena, maslac, majonez - 1 pakovanje, krem sir - 2 pakovanja, biber
Način pripreme:
Oljuštite krompir i skuvajte ga. Kada je spreman, ocedite ga od vode i zgnječite dok je topao. Dodajte maslac. Skuvajte jaja. U posudu stavite malo krompira, prethodno pomešani majonez, krem sir, zgnječeni beli luk i biber. Narendajte polovinu jaja. Zatim preostali krompir, opet od mlečne smeše i narendajte preostala jaja. Ostavite u frižider da očvrsne vaša praznična salata od krompira.
Praznično božićno predjelo
Prekrasna ideja za praznično predjelo je ovaj rolat od spanaća. Ovo jelo, postavljeno na vaš praznični sto izgleda prelepo i svečano, a naravno da je i vrlo ukusno.
Potrebne namirnice: spanać - 200 g, jaja - 2 komada, kiselo mleko - 1 šolja, soda bikarbona - 1 kašičica, beli luk - 2 čena, brašno, mirođija.
Za nadev : Krem sir - 2 pakovanja, Beli luk - 2 čena, biber, majonez - 1/2 pakovanja, šunka isečena tanko
Način pripreme:
Pomešajte sve namirnice (osim onih za nadev), trebalo bi da dobijete kašu. Stavite papir za pečenje u pleh i podmažite ga. Sipajte smesu i pecite dok ne bude gotovo. Ostaviti da se ohladi. Premažite promešanim krem sirom, majonezom, biberom i zgnječenim belim lukom. Stavite nekoliko kriški šunke i umotajte, ostavite u frižideru da se stegne.
Praznično glavno jelo
Klasika u žanru koja je uvek aktuelna i za svačiji ukus - svinjske šnicle sa pečurkama i vinom u đuvečari.
Potrebne namirnice: Šnicle- 1 kg, Pečurke - 200 g marinirane, Luk - 1 komad, Beli luk - 4 čena, Šargarepa - 2 komada, Crveno vino - 1 šolja, čubar, biber
Način pripreme:
Začinite šnicle promešanim čubrom i biberom, zapecite ih u tiganju sa obe strane da ih zapečatite. Na istoj masnoći propržite sitno seckani luk, beli luk, šargarepu i pečurke. Počnite da slažete - red šnicli, red povrća u đuvečaru i tako naizmenično dok se namirnice ne potroše. Sipajte vino i pecite oko 90 minuta. U činiji umutite malo brašna sa vodom i sipajte u đuvečaru. Vratite je u isključenu rernu.
Praznični desert
Ovaj kolač od jabuka je i ekonomičan i fantastično ukusan i izgleda jedinstveno dobro, ako ga na pravi način predstavite za božićnom ili novogodišnjom trpezom.
Potrebne namirnice: Jabuke - 3 komada, rendane, Šećer - 250 g, Brašno - 300 g, Jaja - 3 komada, Ulje - 180 g, Orasi - 150 g mleveni, Prašak za pecivo - 1 kesica, Cimet, Šećer u prahu
Način pripreme:
Sve namirnice se ubace u posudu i dobro se izmešaju. Stavite smesu u podmazan pleh i pecite dok ne bude gotova. Nakon što se kolač ohladi, isecite ga na komade i pospite ga šećerom u prahu. Praznični kolač poslužite tako što ćete komad staviti na tanjir, preliti ga sosom od vanile ili ukrasiti kuglom sladoleda. Možete isprobati i varijantu da sipate malo čokoladnog sosa i da napravite ukras od listića mente.
Komentari