Bonapeti.rs»Članci»Praznična Trpeza»Tehnika pripremanja pečenog praseta

Tehnika pripremanja pečenog praseta

Jana G.Jana G.
Početnik
1783
Pečeno prasence

Pečeno prase je jedno od najukusnijih i atraktivnijih jela koja ukrašavaju svaku prazničnu trpezu. Da biste učinili pečeno prase krhkim i aromatičnim, treba dobro da ga pripremite.

Prase se zaliva vrelom vodom, briše krpom dok ne postane suv i posipa se brašnom tamo gde je ostalo malo dlaka. One se zapale kako bi se odstranile.

Ako prase nije očišćeno, seče se na dva dela kroz stomak i grudi, uklanjaju se unutrašnjosti i prase se pere u hladnoj vodi.

Prase se posoli iznutra tako što se dobro istrlja solju. Stavlja se u veliku tepsiju sa leđima okrenutim ka gore i premazuje se tečnom ili kiselom pavlakom.

Celo prase

Zaliva se sa 6 supenih kašika istopljenim maslacem. U tepsiju se dosipa pola čaše vode i stavlja se da se peče otprilike sat i po vremena na 220 stepeni.

Da bi se formirala hrskava zlatasta korica, nekoliko puta se prase zaliva masnoćom iz tepsije za vreme pečenja. Kada je prase gotovo, vadi se iz tepsije i priprema se sos.

Jedna čaša vrućeg bujona od mesa se prokuva i procedi se kroz gusto sito. Prase se zaliva istopljenim maslacem, pre nego što se servira i na svaki se servira komad zaliven sosom.

Pečeno prase

Prase bude veoma ukusno sa dodavanjem dosta začina. Zato vam predlažemo recept i za aromatično pečeno prase:

Potrebni sastojci: prase od 5-6 kilograma, 2 glavice belog luka, 2 glavice luka, 2 suve crvene paprike, 5 lovorovih listova, 2 limuna, malo maslinovog ulja, so i crni biber po ukusu.

Prase se ovlaži pomoću mokre krpe. Seku se beli luk, luk, paprike se izmrve, kao i lovorov list. Sve se pomeša sa solju i crnim biberom. Ovom smesom se istrlja prase polja i iznutra. Prase se pokriva kriškama limuna i ostavlja se na 8 sati.

Ukolko je prase veliko, sečete ga na dva dela. Tepsija se podmazuje maslinovim uljem, prase se poprska s nekoliko kapljica vode i premazuje se spolja maslinovim uljem.

Rep i uši se uvijaju u foliju. Kraj kičme se prave blagi razrezi. Peče se na 180 stepeni. Nakon što se peklo pola sata, zaliva se sokom od pečenja ili maslinovim uljem.

Kada prođe sat vremena, skida se folija. Peče se još sat i po vremena tako što se periodično zaliva sokom od pečenja.

Nakon predloženih saveta, predlažemo da pogledate ove konkretne recepte za pečeno prase.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest