Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Ideje za praznične želirane salate

Ideje za praznične želirane salate

Viktoria NeikovaViktoria Neikova
Početnik
271225
Ideje za praznične želirane salate

Želirane salate su odlična alternativa tradicionalnoj poznatoj salati. Tekstura želea pretvara običnu salatu u lepo prefinjeno jelo da bi stolu dala potpuno drugačiji izgled.

Kao što naziv govori, želirana salata ima teksturu želea. To je zbog njegovog glavnog karakterističnog sastojka želatina. Tekstura želea daje lepoj prazničnoj salati strukturiraniji izgled, što njen konačni izgled čini lepšim, sofisticiranijim i pogodnijim za svaki praznični sto.

Domaće želirane salate su najbolje rešenje za pripremu svakog praznika. Pogodne su za dekoraciju i istovremeno nude savršen početak svakog obroka.

Evo nekoliko ideja za svečane žele salate

Želirana Ruska salata

Ideje za praznične želirane salate

Za ovu domaću zimsku salatu potrebno je 250 g majoneza; krompir - 5 kom.; 1/2 male kofice pavlake; 3-4 komada kiselih krastavaca; 1/2 konzerve graška; 1 komad šargarepe; 150 g šunke; so; biber; 1 pakovanje želatina; 1/2 glavice luka.

Prvi korak je da skuvate krompir zajedno sa šargarepom. Zatim ga iseckajte na kockice zajedno sa šunkom i krastavcima. Pomešajte ih sa graškom, majonezom, pavlakom i mlevenim lukom. Na pari istopite želatin prethodno rastvoren u mlakoj vodi. Dodajte ga u mešavinu sa proizvodima i začinite crnim biberom i solju. Gotova ruska želirana salata se sipa u kalup preliven hladnom vodom. Stavlja se u frižider na nekoliko sati da dobije žele teksturu.

Želirana salata sa piletinom

Za nju vam je potrebno: 1 pileći file; 3 komada kiselih krastavaca; 5 jaja; 2 krompira; 200 g majoneza; 2 struka mladog luka; 1 lovorov list; 1 čen belog luka.

Za žele je potrebno: 30 g želatina; biber; so; bujon.

Krompir skuvajte i isecite na kockice. Takođe skuvajte jaja. Pileći file skuvajte u slanoj vodi, uz lovorov list, beli luk i crni biber po ukusu.

Želirana salata sa piletinom
Fotografija: Ivana Krasteva-Pieroni

Izvadite i isecite gotovo meso, procedite bujon. Zatim se želatin sipa sa 200 ml bujona i promeša. Ostavite 30 minuta da nabubri, pa zagrejte na šporetu dok se ne rastvori.

Sipajte još 600 ml bujona, mešajući tečnost i raspoređujući je u široku posudu. Sloj treba da bude visok oko 1 cm Stavite u frižider dok ne poprimi žele strukturu.

Na posudu se stavlja providna folija. Na nju se stavljaju krompir, pospite seckanim lukom i zatim premažite majonezom. Na vrh stavite kisele krastavce, pileći file i ponovo majonez. Poslednji sloj su seckana jaja i ponovo majonez. Pokrijte posudu folijom i stavite u frižider na nekoliko sati.

Gotovi žele se seče na kvadrate, koji se uklanjaju iz kalupa. Gotova praznična salata se može izvaditi okretanjem činije naopako i skidanjem folije. Odozgo premažite majonezom i stavite kvadrate želirane salate.

Pogledajte i šta je alternativa želatinu, kao i sve naše predloge za rusku salatu, bez kojih ne možete proslaviti Božić i Novu godinu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest