Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Osam najkorisnijih napitaka

Osam najkorisnijih napitaka

Eliana VasilevaEliana Vasileva
Početnik
35
voćni napici

Naučnici sa Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu sastavili su svoju listu najkorisnijih napitaka. Formulisana je na bazi sokova bogatih antioksidansima. Oni su od velikog značaja za zdravlje, jer imaju sposobnost da se bore protiv slobodnih radikala.

Slobodni radikali imaju destruktivna svojstva na molekulima i ćelijama ljudskog tela. Sa starenjem, slobodnih radikala postaje sve više, sve dok ne dođe trenutak kada telo ne uspeva da ih kontroliše i oni počnu da ga uništavaju iznutra.

Prema savremenoj medicini, slobodni radikali su odgovorni za čireve, rak, artritis, bolesti srca, starenje kože. Najviše antioksidanata sadrži vitamin A, C i E, cink, selen, glutation itd.

1. Sok od nara

sok od nara

Sadrži sve vitamine i elemente koji su upravo navedeni, kao i fosfor, kalcijum, magnezijum, gvožđe i natrijum. Blagotvorno deluje na hipertenziju, anemiju, malokrvnost, koristan je i za kardiovaskularni sistem. Međutim, preporučuje se da ga ne konzumiraju osobe koje pate od čira i povećane kiselosti.

2. Crveno vino

Crveno vino je korisno za prevenciju raka i to je dokazano mnogim studijama. Nutricionisti takođe savetuju dnevnu konzumaciju crvenog vina, ali ne više od 50 ml.

3. Sok od grožđa

Sadrži korisne vitamine grupe B. Oni jačaju kosu i nokte. Vitamin C je borac protiv štetnih mikroorganizama. Takođe je utvrđeno da sok od grožđa poboljšava pamćenje i održava kožu elastičnom. Naučnici smatraju da su sok od grožđa i grožđe efikasni u borbi protiv raka dojke.

4. Sok od borovnice

Borovnice jačaju vid i bore se protiv stomačnih poremećaja. Pomažu protiv dijabetesa, štite desni, čuvaju mladost tela.

trešnje

5. Sok od trešnje

Sok od trešnje sadrži mnogo vitamina A, vitamina C, gvožđa. Vitamin A je neophodan za zube i oči. Vitamin C se bori protiv infekcija. Sok od trešnje smanjuje razvoj mnogih vrsta raka i bolesti urinarnog trakta.

6. Sok od pomorandže

Preporučuje se kod prehlade i gripa. Jača krvne sudove, uklanja umor, aktivira mentalne procese. Preporučuje se za hipertenziju i aterosklerozu. Ali ne preporučuje se osobama sa povećanom kiselošću i niskim sadržajem kalcijuma u ​​kostima.

7. Čaj

Čaj je cenjeno piće za zdravlje. Ne samo da tonira i okrepljuje organizam, već je i pošast za kardiovaskularne bolesti i razne infekcije.

8. Sok od jabuke

Sok od jabuke je koristan za aterosklerozu, bolesti jetre, bešike i bubrega. Normalizuje rad creva i pomaže bržem uklanjanju toksina.

Evo nekoliko divnih recepata za razne napitke.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest