Tradicionalne vrste francuskog hleba
Традиционни френски хлябове
Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Tradicionalne vrste francuskog hleba

Tradicionalne vrste francuskog hleba

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
231
Tradicionalni francuski hlebovi

Hleb u Francuskoj postavljen je na pijedestal. I za to postoji razlog. Francuski majstori kuvari izmislili su tehnologiju za spravljanje možda i najukusnijeg hleba - bageta.

Baget je dugačak i tanak. Njegova dužina može dostići metar, ako postoji toliko dugačko mesto za njegovo pečenje. Njegova kora je hrskava. Postoji mnogo tehnologija pomoću kojih se može pripremiti. Za pripremu bageta potrebna su dva dana. Glavna stvar za sve je izbor brašna. Mora da sadrži puno proteina, iz kojih se gluten može razviti, a hleb da bude žilav.

Sa bagetom se mora postupati pažljivo, jer vazduh u glutenu mora ostati nakon što se gluten razvio i podigao. Dugo vrenje potrebno testu razvija više ukusa u njemu. Hrskava kora se dobija kao rezultat viška vlage u rerni, koja je važna na samom početku pečenja.

Na dan francuskog hleba, dozvolite da vam ponudimo najbolje recepte za bagete.

Klasični francuski baget od hleba

Potrebni proizvodi: 680 g brašna, 2 kašičice soli, 7 g suvog kvasca za hleb, 460 ml mlake vode

Priprema: Sve proizvod prmešajte u velikoj posudi. Mešajte drvenom kašikom dok se ne formira testo, koje se ostavlja da odstoji 5 minuta nepokriveno. Zatim mesite još 3 minuta i po potrebi dodajte još brašna. Dobijeno testo treba da bude mekano, glatko i elastično.

Od testa formirajte kuglu koju stavite u lagano nauljenu posudu. Prekrijte testo folijom i ostavite u frižideru preko noći. Tamo može ostati do 4 dana.

Francuski hleb baget

Sledećeg dana testo izvadite iz frižidera i oblikujte u bagete. Za količinu testa za jedan baget dobro je uzeti u obzir veličinu pleha u kojoj će se on peći. Za prosečni baget dužine 38 cm potrebno je oko 280 g testa.

Testom pažljivo rukujte kako bi se u njemu zadržalo što više vazduha. Podelite testo na četiri dela. Svaki deo oblikujte odvojeno. Od testa formirajte pravougaonik, lagano pritiskajući dlanovima. Umotajte ga sa jednog kraja po dužini. Umotani kraj lagano pritisnite na podlogu tako da se zalepi. Tako se namotava celo testo, a nakon svakog okreta kraj se pritisne na podlogu.

Kada dođete do drugog kraja pravougaonika, prstima pritisnite testo da se zalepi. Sačekajte 5-10 minuta da se završi oblikovanje. Kada se testo opusti, počnite da ga okrećete dlanovima obe ruke u smeru napred-nazad, a istovremeno sa pokretima koji okreću testo krećite se vrlo laganim pritiskom od sredine ka krajevima bageta. To se radi da bi se postigla željena dužina i kako bi se testo moglo izravnati.

Oblikovane bagete stavite na tkaninu koju ste posuli brašnom i ostavite ih da se dižu na sobnoj temperaturi oko 1 sat i 30 minuta ili dok gotovo ne udvostruče zapreminu. Zatim pažljivo prebacite u posudu ili pleh posut kukuruznim grizom, integralnim brašnom ili mekinjama. Pre pečenja, svaki baget se na nekoliko mesta iseče oštrim nožem.

Baget se peče u zagrejanoj rerni na maksimalnoj temperaturi. Stavite u nju posudu sa toplom vodom ili na dno stavite nekoliko kockica leda. Temperaturu smanjite na 230 stepeni. Baget je gotov za 12 minuta. Za ravnomernije pečenje, pleh se može okrenuti za 180 stepeni i baget se peče još 20-25 minuta ili dok kora ne postane zlatna i hleb zvuči šuplje kada se kucne sa donje strane. Ukupno vreme pečenja je oko 35 minuta. Za hrskaviju koru baget možete ostaviti u isključenoj rerni još 5 minuta nakon isteka vremena pečenja. Jednom kada je gotov, baget hladite na rešetki najmanje 45 minuta.

Francuski seoski hleb

Još jedan tipičan francuski hleb je francuski seoski hleb. Takođe raduje svojom hrskavom korom i jedinstvenim ukusom.

Potrebni proizvodi:

Za kvas: 50 g / 1/2 šolje integralnog brašna, 3 kašike mlake vode

Za prvo mešenje: 4 kašike tople vode, 75 g / 3/4 šolje integralnog brašna

Francuski seoski hleb

Za drugo mešenje: 120 ml / 1/2 šolje tople vode, 120 g / 1 šolja belog brašna, 25 g / 1/4 šolje integralnog brašna

Za testo: 150 - 180 ml mlake vode, 350 g / 3 šolje belog brašna, 10 ml / 2 kašičice soli.

Priprema: Stavite brašno u malu posudu. Dodajte vodu i mešajte 2-3 minuta. Dobijeno testo stavite u posudu, koju prekrijte folijom i ostavite na toplom mestu 2 dana.

Uklonite koru sa testa i uzmite 2 kašike od smese iz unutrašnjosti. Stavite u veliku posudu i pomešajte sa vodom za prvo mešenje. Postepeno dodajte preostalo brašno i mesite 2-3 minuta. Rezultat prekrijte folijom i ostavite na toplom mestu 24 sata.

Uklonite koru sa testa i unutrašnjost pomešajte sa vodom za drugo mešenje. Dodajte malo po malo brašna da dobijete čvrsto testo. Dobijeno testo prekrijte nauljenom folijom i ostavite 10 sati na toplom mestu dok ne udvostruči zapreminu.

U podignutu masu u posudi dodajte vodu za testo. Dodajte brašno i mesite na radnoj površini koju ste posuli brašnom oko 5 minuta. Ponovo prekrijte nauljenom folijom i ostavite na toplom mestu 1 do 2 sata, dok ne udvostruči zapreminu.

Testo oblikujte u loptu. Posudu prekrijte čistim lanenim ili pamučnim platnom, lagano ga pospite brašnom. Testo narasta poslednji put. Pokrijte nauljenom folijom i ostavite oko 2-3 sata.

Već podignuto testo prevrnite na pleh. Pospite brašnom, isecite oštrim nožem u kvadrat i pecite u zagrejanoj rerni na 230 stepeni oko 30-35 minuta.

A da biste svom tradicionalnom francuskom hlebu obezbedili društvo, pogledajte ove recepte za francuske paštete, koji se pripremaju za nekoliko minuta. Pogledajte i kako pripremiti rođake bageta - zemičke. Italijanski beli hleb - čabata, bez kojeg sendvič U Italiji nije moguć, koji je neverovatno ukusan i idealan za razne prilike.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest