Veoma lako možete da napravite sami ratluk i da počastite svoje goste ovim ukusnim desertom. Možete da napravite ratluk različitih aroma i ukusa.
Ratluk od limuna se pravi od 5 šolja šećera, 2 šolje vode, pola šolje skroba, narendane kore jednog limuna ili pomorandže, 3 kapi ekstrakta limuna ili pomorandže, 5 kašika šećera u prahu.
Skrob rastvorite u jednoj šolji vode tako da nema grudvica. U šerpu sipajte preostalu vodu i dodajte šećer, pa povremeno promešajte. Kuvajte oko 15 minuta na srednje jakoj vatri.
Dok sirup ključa dodajte skrob, smanjite vatru i dodajte koru od limuna ili pomarandže, pa sve kuvajte dok se ne zgusne.
Kada ratluk počne da se odvaja od zidova šerpe dodajte esenciju, promešajte još jednom i sipajte ratluk u kalupe, pa ga poravnajte mokrom kašikom ili ga obilkujte u oblik tanke salame.
Ohladite ga oko 4-5 sati. Kada se konačno ohladi, nasecite ga na komade, uvaljajte ga u šećer u prahu i stavite ga u kutiju ili na tanjir.
Ratluk od ruže se pravi od 3 kašike skroba, 4 šolje vode, 4 šolje šećera, 2 kašike sirupa od maline ili jagode, 2 kapi ružinog ulja ili 20 ml ružine vode, 20 g maslaca i pola šolje šećera u prahu.
Skrob rastvorite u jednoj šolji vode. Preostalu vodu promešajte sa šećerom i prokuvajte uz periodično ukljanjanje pene. Uz neprestano mešanje dodajte skrob u tankom mlazu i kuvajte dok smesa ne počne da se odvaja od zidova šerpe.
Smesu sklonite sa vatre, dodajte sirup i ružino ulje ili ruđinu vodu, pa ga rasporedite u pleh premazan uljem ili maslacem u obliku velikog pravougaonika debljine oko 3 cm.
Nakon 4 sata hlađenja isecite ratluk na komade, uvaljajte ih u šećer u prahu i poređajte ga u kutiju ili na tanjir. Možete da u još uvek topli ratluk dodate komade orašastih plodova.
Komentari