Sojino Mleko

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190197
Sojino mleko

Sojino mleko je napitak sličan mleku, koji se izvlači iz zrna soje. Kako soja, tako i sojino mleko potiče iz Kine iz regiona u kome soja raste potpuno prirodno i korišćena je kao hrana dugo pre nego što su se pojavili prvi pisani dokazi za to. Samo po sebi sojino mleko nema ništa zajedničko sa pravim mlekom, a njegov naziv na kineskom "doudzjan" znači sok od soje. Sojino mleko se dobija od natopljenih zrna soje u vodi, koja se izgnječe s vodom, a dobijena kaša se presuje i cedi. Gotovi napitak od zrna je sojino mleko.

Proizvodnja sojinih proizvoda u Kini datira od nezapamćenih vremena. Najraniji dokaz konzumiranja sojinog mleka je natpis na zidu u kome se jasno vidi kuhinja u kojoj se previ sojino mleko i sir. Taj natpis na zidu datira iz vremena dinastije Han koja je upravljala Kinom između 25. i 220. godine. U 16. veku pesnik Su Pin piše svoju "Odu o tofuu". Najranija evropska prerada sojinog mleka je od 17. veka.

Sastav sojinog mleka

Kravlje i sojino mleko

Sojino mleko je izuzetno hranljivo. Slično kravljem mleku sojino ima oko 88, 6% sadržaja vode, ima oko 50% više belančevina, u čiji sastav ulazi svih 8 nezamenljivih aminokiselina. Osim toga sojino mleko sadrži 16% manje ugljenih hidrata, 24% manje masti, čitavih 15 puta više gvožđa i niz drugih važnih vitamina. Sojino mleko je manje kalorično od kravljeg, a u njemu odsustvuju holesterol i laktoza.

On je veoma cenjen izvor vitamina E i lecitin. Sadržaj pesticida i različitih poljoprivrednih hemikalije je oko 10 puta niži nego kod kravljeg mleka. Sojino mleko obezbeđuje organizam vitaminima iz grupe B, nezasićenim masnoćama, prebiotskim šećerima rafinozom i stahiozom. U sojinom mleku se ne nalazi mlečni šećer što ga čini pogodnim za ljude sa netolerancijom na laktozu.

Izbor i čuvanje sojinog mleka

Sojino mleko može da se kupi kako prirodno, tako i zaslađeno i sa različitim ukusima (čokolada, vanila i dr.) u nizu bioradnji kao i u većim lancima hrane. U našoj zemlji tek stiče sve više i više privrženika.

U Kini se inače prodaje svuda, najčešće u prodavnicama sa pecivima za doručak. Dostupno je i toplo i hladno. Kupujte sojino mleko samo s proverenim poreklom i kvalitetom, obraćajući pažnju na etiketu na kojoj treba da su istaknuti rok trajanja i proizvođač. Čuvajte sojino mleko prema načinu naznačenom na pakovanju.

100 g sojinog mleka sadrži 45 ccal, 3, 7 g belančevina, 2, 2 g masnoća, o g holesterola, 120 mg kalcijuma, o, 6 g vlakana, 0, 06 g natrijuma, 2, 4 g ugljenih hidrata.

Sojino mleko u kulinarstvu

Proizvodi od soje

Sojino mleko ima drugačiji ukus od kravljeg mleka. U nekim slučajevima ljudi se teško naviknu na njegov ukus. Upravo to čini da se često dodaju arome voća, čokolade ili esencija od vanile, što ga čini lakšim za konzumaciju. Kiselo sojino mleko ima mekši ukus, zbog koga je bolji izbor u poređenju sa običnim sojinim mlekom. Sojino mleko je odlična zamena životinjskom mleku što ga čini pogodnom zamenom u svim receptima - od slatkiša do slanih jela.

Sojino mleko može da se napravi i u domaćim uslovima. Za tu svrhu su vam potrebne sveže semenke soje, koje se natope u čistoj vodi nekoliko sati. Pretvore se u pire i ocede se, a dobijena tečnost se zagreje kratko do temperature od 135-150 stepeni. Najbolje je da sami pripremite sojino mleko, jer je domaće mleko korisnije od onog koje se prodaje u prodavnicama. Ako želite da napravite sojino mleko dodajte u njega jednu kašiku meda koji će poslužiti kao hrana potrebnim bakterijama.

Koristi od sojinog mleka

Zbog različitih korisnih materija koje ulaze u sastav sojinog mleka ono se smatra veoma dobrim lekovitim proizvodom. Veliki deo japanskih naučnika ga preporučuje kod dijabetesa, malokrvnosti, hipertenzije i kardio-vaskularnih oboljenja. Sojino mleko je bogato izoflavonima - prirodnim fitoestrogenima koji imaju pozitivno dejstvo na srce i imuni sistem. Osim toga oni imaju antikancerogeno i antiradikalno dejstvo, poboljšavaju raspoloženje i tonus. Već smo spomenuli da je sojino mleko odlična alternativa za one koji pate od netolerancije na laktozu.

Prema nekim od poslednjih istraživanja sojino mleko je veoma korisno i za jetru. Sojini proteini koji se nalaze u njemu pomažu sa smanjenje nagomilavanja štetnih masnoća u jetri za oko 20%. Jasno je da soja ima zaštitan efekat protiv razvoja oboljenja masne jetre.

Hranljive belančevine i vlakna u sojinom mleku smanjuju nivo triglicerida i lošeg holesterola. Smatra se da konezumacija dve šolje sojinog mleka dnevno olakšava toplotne talase tokom klimakterijuma.

Štetnost sojinog mleka

Uprkos tome što sojino mleko ima neosporne pozitivne efekte na zdravlje, ono krije i niz rizika za zdravlje. Na prvom mestu u njegov sastav ulazi previše fitinove kiseline, koja ne može da se uništi bez termčke obrade. Ova kiselina otežava prijem veoma važnih metalnih jona - kalcijumovih, cinkovih, gvožđanih, manganovih i dr.

Osim toga u soji se nalaze materije koje sprečavaju prijem važnih vitamina - A i B1. Rezultat toga je negativno dejstvo na štitnu žlezdu. U mnogo slučajeva se susreću alergijske reakcije koje su izazvane sojinim belančevinama.

Uprkos svojim hranljivim osobinama sojino mleko ne može potpuno da zameni kravlje mleko.

Prema nekim od poslenjih istraživanja pokazalo se da je sojino mleko štetno za zube. Bakterije iz sojinog mleka proizvode 6 puta više kiseline koja stvara karijes. Iz tog razloga zubari ne preporučuju sojino mleko deci, jer je efekat na zube veoma negativan.

Pogledajte sve ukusne predloge za veganske recepte, u koje možete staviti sojino mleko.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas