Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Da napravimo domaći kečap

Da napravimo domaći kečap

Jana G.Jana G.
Početnik
1783
Domaći kečap

Deca, a i odrasli ne mogu da odole, a da ne dodaju ukusni kečam u jela i sendviče. Ako ga spremate kod kuće, on će biti bez konzervanasa i drugih supstanci koje se dodaju prilikom njegove industrijske proizvodnje.

Osim toga, biće i različitog ukusa, koji će se svima dopasti. Za spremanje kečapa potreban je dobro uzreo zdrav paradajz, po mogućnosti ne iz staklene bašte, već iz dvorišta ili bašte.

Da biste dobili ukusan domaći kečam po klasičnom receptu, potrebni su 1 glavica crvenog luka, 1 stabljika celera, 2 čena belog luka, pola ljute paprike, 1 vezica bosiljka, 1 supena kašika semena korijandera, 1 kašičica mlevenog crnog bibera, 1 supena kašika maslinovog ulja, morska so, 500 grama svežeg paradajza, 500 grama konzerviranog paradajza, 100 mililitara vinskog sirćeta, 70 grama smeđeg šećera.

Luk i celer se stave u šerpu sa debelim dnom, dodaje se maslinovo ulje, iseckani beli luk, iseckana ljuta paprika, korijander, crni biber i prstohvat morske soli. Sve se zaprži 10 minuta na slaboj vatri uz neprestano mešanje. Dodaje se sav paradajz i 350 mililitara hladne vode.

Proključa i kuva se na slaboj vatri, dok se sos ne smanji za polovinu. Dodaju se listići bosiljka i sos se pasira. Procedi se dva puta kroz sito, da bi postao sjajan. Sipa se u čistu šerpu, dodaje se sirće i šećer i kuva se na slaboj vatri, dok po gustini ne zaliči na pravi kečap.

Kečap

Probajte da li je dovoljno slano i ako mora, dodajte još soli. Kečap se sipa u flaše, dobro se zatvara i ostavlja se u frižider. Može da se čuva pola godine.

Možete spremiti kečap nežnije teksture. Potrebno je 2 kilograma paradajza, 1 kilogram crvenih paprika, 500 grama šargarepe, 5 glavica luka, 200 grama paradajz pirea, 100 mililitara ulja, 2 glavice belog luka, 70 mililitara jabukovog sirćeta, 3 supene kašike šećera, 4 kašičice skroba, 2 kašičice korijandera, so.

Šargarepa, luk i paprike se iseku, dodaje se bosiljak i sasvim malo vode i sve se pasira. Dodaju se još dve čaše vode i sve se kuva 10 minuta. Dodaje se sitno iseckan paradajz i beli luk i kuva se 10 minuta na slaboj vatri uz neprestano mešanje.

Paradajz pire se pomeša sa 700 mililitara vode i dodaje se u šerpu. Sve se kuva još 5 minuta. Ringla se isključi i sos se hladi na sobnoj temperaturi.

Umuti se žicom za mućenje propusti se kroz sito, izbacujući gustu smesu koja ostane. Proceđena smesa se sipa u čistu šerpu, dodaje se so i korijander, šećer, ulje i sirće, umuti se i kuva se 7 minuta uz neprestano mešanje.

Skrob se rastvori u 100 mililitara vode i u tankom mlazu, uz neprestano mešanje se dodaje u sos. Skida se sa ringle, sipa se u flaše ili tegle, zatvara se i ostavlja se da se ohladi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest