Na tržištu u našoj zemlji možete videti da se nudi veliki izbor različitih vrsta kačkavalja. Ali ne mogu svi proizvodi biti označeni kao pravi kačkavalj.
Evo kako da prepoznate pravi kačkavalj u prodavnici – pogledajte korisne savete u sledećim redovima:
Ne dajte da vas zavara niska cena proizvoda
Nažalost, kačkavalj, kao i svaki drugi prirodni proizvod, podleže falsifikatima. Verovatno ste primetili kako se na policama prodavnica nalaze pakovanja kačkavalja koja koštaju manje.
Pravi kačkavalj se proizvodi od mleka i upotrebom bakterijske starter kulture i prirodnih enzima. Sirovine koje se sastoje od mlečne masti nisu budžetska opcija, pa su savremeni tehnolozi pronašli jednostavnu zamenu za mlečnu mast tako što su je zamenili biljnom mašću, na primer palminim uljem, o čemu smo svi već dobro obavešteni.
Cena je prva stvar koju treba uzeti u obzir pri izboru kačkavalja. Za proizvodnju 1 kg kvalitetnog proizvoda potrebno je 11 litara mleka. Dakle, njegova cena ne može biti niža od 7 -10 evra po kilogramu. Ako je cena proizvoda mnogo niža od ove, onda je najverovatnije reč o "lažnom" proizvodu punjenom jeftinim palminim uljem.
Pažljivo čitajte etikete
Police modernih prodavnica nude potrošačima mogućnost kupovine „mlečnih proizvoda“ i „imitacije mlečnih proizvoda“. I iako obe etikete sadrže reč „mleko“, to ne bi trebalo da nas zavara i da nam promakne ostalo napisano.

Imitirajući proizvodi ne poseduju takve korisne kvalitete. Sastav uključuje obrano mleko, koje je "obogaćeno" palminim uljem i često - aromama. Sve ovo, u jednom ili drugom stepenu, štetno utiče na ljudski organizam. Stoga, ako ste zainteresovani za kupovinu visokokvalitetnog i prirodnog proizvoda, pažljivo pročitajte sastav: u njemu ne može biti biljnih masti.
Izgled i ukus
Visokokvalitetni prirodni kačkavalj ostavlja ukus posle najmanje deset minuta. Kačkavalj koji sadrži palmino ulje brzo gubi ukus u ustima nakon što smo ga probali. Činjenica je da samo palmino ulje nema miris i ukus.
Shodno tome, proizvod koji je polovina toga je isti. Pored toga, proizvod od palminog ulja isušuje grlo i izaziva osećaj žeđi.
Drugi način da proverite da li je kačkavalj pravi je lagani pritisak prstima. Ako iz njega teče masna tečnost, najverovatnije sadrži biljne masti. Takođe možete testirati palmino ulje u mikrotalasnoj pećnici.
Pod uticajem temperature, prirodni kačkavalj blago omekšava, dobija žilav karakter, dok proizvod koji ga imitira postaje tečan i širi se u stranu.
Da biste bili sigurni da konzumirate kvalitetan kačkavalj, isprobajte naše proverene recepte za domaći kačkavalj - kada ga jednom probate, više nećete želeti ništa drugo.
Pogledajte takođe kako odabrati kačkavalj i naučite kako pravilno čuvate kačkavalj.
Komentari