Vrlo je malo domaćinstava sa naših prostora koja ne konzumiraju hleb. Obično je to beli hleb. Možda zbog toga što su u prošlosti samo siromašni ljudi jeli crni hleb.
Istovremeno, sve češće čujemo da je beli hleb štetan i da se treba fokusirati na integralni i crni hleb. Zašto je to tako? Beli hleb se pravi od prečišćenog brašna. Podvrgnut je takvoj preradi da u njemu ne ostaju gotovo nikakve vredne materije kojih je inače u izobilju u brašnu.
Jednostavno rečeno - sve vrste hlebova napravljenih od brašna tipa 500 su oni koje je dobro izbegavati. Jednostavno nisu pravi. Dovoljno je podsetiti se reči učitelja Petra Danova, koji kaže da je hranljiva vrednost pšenice u ljuskama, upravo u onome što ljudi bacaju.
Kada želite da odaberete kvalitetan hleb, važno je prvo videti šta je napisano na njegovoj etiketi, jer čak i ako želite da dobijete crni hleb, može se ispostaviti da je napravljen od brašna tipa 500, a zatim veštački obojen tako da ima tamnu boju.
Što je veći broj koji označava tip brašna u hlebu, to je brašno prirodnije i ono je zadržalo svoje minerale, vitamine i enzime. Na primer, brašno od spelte je tipa 2.000, a pšenično brašno tipa 1850 odgovara hlebu koji nam je poznat kao Graham.
Tema brašna je prilično složena, jer su i pšenično i kukuruzno brašno često GMO proizvodi.
Definitivno je najbolje naučiti kako sami da napravite domaći hleb i da ne mislite da vam je za tu svrhu potrebna pekara za hleb. Da, prilično je zgodan uređaj, ali ne mogu ga svi priuštiti. I nema potrebe. U najjednostavnijoj rerni takođe možete napraviti odličan kvalitetan hleb, koji zahteva samo kvalitetno brašno i malo truda s vaše strane.
Pominjući kvalitetno brašno, podsećamo vas ponovo da je danas veliki deo brašna koje se prodaje u prodavnicama GMO proizvod. Najsigurnije je kladiti se na italijansko brašno, mada je mnogo skuplje i teže ga je naći.
Italija je i dalje jedna od retkih zemalja koja veoma brine o kvalitetu svog brašna i ima svoje zaštitne znakove. Jeste li pogodili zašto? Da, zbog italijanske pice, kao i zbog ogromne raznolikosti testenina (špageti, lazanje i sve druge vrste testenina) po kojima je Italija poznata.
Komentari