Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li je kačkavalj koristan?

Da li je kačkavalj koristan?

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
253
Pita kačkavalja

Da bismo razumeli da li je kačkavalj koristan ili ne, potrebno je da se upoznamo i sa njegovim kvalitetima i načinom proizvodnje, ali i sa njegovom cenom.

Uglavnom, različite vrste kačkavalja sadrže visok procenat masti i kalorija. Paralelno sa njima, međutim, imaju i dosta kalcijuma, što ima niz prednosti. Linolna kiselina - CLA (lenolenska-), koja se nalazi u njima, smanjuje rizik od raka, srčanih oboljenja i dijabetesa. Takođe pomaže u gubitku težine sprečavajući nakupljanje masti.

Zbog se masne vrste sireva jakog mirisa i bogatog ukusa, kao što su feta, parmezan i plavi sir, smatraju korisnim. S druge strane, sirevi sa niskim sadržajem masti (18-20%) su definisani kao štetni. Ove vrste nemaju tipičan ukus žutog sira i praktično su bez mirisa. Ne zasite vas tako brzo kao drugi i lako se sa njima možete prejesti.

Još jedna pozitivna karakteristika, koja važi generalno za mlečne proizvode, je visok sadržaj kalcijuma i magnezijuma. Smatraju se sedativima jer opuštaju mišićna vlakna. A zbog visokog sadržaja masti, veruje se da lako mogu da obuzdaju „stresnu“ glad.

Svakodnevna upotreba kačlavalja (do 15 g) zapravo može doprineti sagorevanju masti i gubitku težine. Pokazalo se da hrana bogata kalcijumom pomaže u gubitku težine. Međutim, to ne znači da se kačkavalj može konzumirati u neograničenim količinama.

Kačkavalj

Nemaju svi mogućnost da naprave domaći kačkavalj. Zbog toga je ovaj prehrambeni proizvod jedan od najkupovanijih.

Kada birate kačkavalj, treba imati na umu nekoliko stvari. Ne kupujte kačkavalj koji je rupičast i težak. Ako u pakovanju ima zamućene tečnosti, nema etikete i proizvođača, a ne možete jasno videti i rok trajanja - takođe.

Ako nakon kupovine ima veoma neprijatan miris, kiselkast ili gorak ukus, čudnu (belu) boju i male rupice nakon sečenja, odmah ga bacite.

U slučaju kačkavalja, cena neizbežno određuje kvalitet. Ako kupujete jeftin kačkavalj, onda je najverovatnije kompanija za proizvodnju sumnjiva, sa nekontrolisanim kvalitetom i nedoslednim sastavom proizvodnje. Verovatno se ovaj sir ne pravi od mleka. Odavno nije tajna da se u našoj zemlji u proizvodnji sira ne koristi samo mleko.

Veća je verovatnoća da će skuplji kačkavalj biti bolji od jeftinijeg, što implicira lošiji kvalitet.

A da podsetimo, sa 300 g sira možete pripremiti poslastice kao što su:

- sendviči sa kačkavaljem;

- Mafini sa kačkavaljem

- palačinke sa kačkavaljem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest