bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li znate šta se dešava kada prokuvamo vodu po drugi put?

Da li znate šta se dešava kada prokuvamo vodu po drugi put?

Maria SimovaMaria Simova
Autor
214533
Da li znate šta se dešava kada prokuvamo vodu drugi put?

Koliko često zaboravljmo da je čajnik već vreo duže vreme i da se voda u njemu ohladila, zato što mi ne možemo da se odvojimo od naše omiljene emisije ili serije? Uključujemo ponovo i ponovo prokuvavamo vodu u bokalu.

Da li zante šta se dešava kada prokuvamo vodu po drugi put?

Ovo je važna informacija za svakog od nas, ali ne prodaje se u školi. Kada voda provri, njen sastav se menja, što je u potpunosti normalno: isparljive komponente se pretvaraju u paru i isparavaju. Na taj način prekuvana voda je bezopasna za piće.

Šta se dešava kada voda ponovo provri?

Ali kad avoda ponov provri, njen sasatav se menja - pogoršava. U ovom slučaju u vodi počinju da se formiraju štetne komponente.

Ove komponente mogu da uključe arsen, nitrate, fluorid. Takođe, nakon ključanja ponovo korisni minerali mogu da budu štetni. Na primer, kalcijumske soli mogu da uzrokuju kamenje u bubrezima i kamenje u žučnoj kesi.

Razarajući efekti višekratnog ključanja vode

Da li znate šta se dešava kada prokuvamo vodu po drugi put?

1. Arsen

Sprema SZO najveća šteta od pijaće vode je povezana sa arsenom. Arsen u vodi može da uzrokuje toksičnost. I još - arsen može polako, ali sigurno da se nagomila u teolu i da uzrokuje napovratne fizičke efekte. Potencijalni rizici od arsena uključuju perifernu neuropatiju, gatrointestinalne poremećaje, lezije kože, dijabetes melitus, probleme sa bubrezima, kardiovaskularna oboljenja i čak rak.

2. Nitrati

Nitrati se nalaze svuda, uključujući i u zemljim, vodi i vazduhu. Ali oni uzimaju opasan oblik ako se progutaju u velikim količinama i pod uticajem toplotne obrade. Visoke temperature pretvaraju nitrate u nitrozamin koji je kancerogen. Nitrati mogu da uzrokuju leukemiju, rak deelog creva, probleme sa mokraćnom bešikom, jajnicima, želucem, pankreasom i rizikom od raka jednjaka.

Ponovljeno prokuvavanje vode

3.Fluor

Fluor je veoma kontradiktorna materija. Ali većina naučnika još uvek veruje da on može da predstavlja opasnost po zdravlje. Kada prokuvate vodu, neka od fluornih jedinjenja se pretvaraju u fluorid.

Hardvardski univerzitet je sakupio podatke iz 27 proučavanja, koja su urađena na ovu temu u toku poslednje 22 godine. Zaključak je da fluor ima negativan neurološki efekat na decu i čak može da uspori intelektialni razvoj bebe! Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Environment Health Science. Iz njih se jasno vidi: fluor smanjuje koeficijent inteligencije dece. Za žene je takođe opasan, zato što dovodi do besplodnosti.

Pogledajte još da li je opasan fluor u mineralnoj vodi i šta treba da znamo o fluoridu u pasti za zube?

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest