Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Dokazane koristi konzumacije svinjske pihtije

Dokazane koristi konzumacije svinjske pihtije

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3882
koristi od svinjskih pihtija
Fotografija: Niki

Mnoge zemlje imaju svoja nacionalna želirana jela. Kod nas to je svinjska pihtija. Priprema se od svinjskih nogu i ušiju, ređe se stavlja meso i od glave praseta.

Želirana hrana se obično sprema zimi, s obzirom na to da imaju unikatno zagrejavajuće dejstvo. Želirano meso zasićuje i stvara osećaj dotoka toplotne energije. Odavno su dokazane i sve ogromne zdravstvene koristi želiranih jela. One su posledica hemijskog sastava ovog tipa mesa i osobenosti svinjskih nogu.

Jeftin nusproizvod - svinjske noge i uši je karakteristična po maloj količini mesa koje sadrži. Sastav nogu životinje je pre svega čine tetive, koža i kosti. Prilikom kuvanja tetive daju želirajući efekat koji ima mnogo dragocenih kvaliteta i sadržaj korisnih materija koji je za poštovanje. Osim toga, nema potrebe za dodavanjem veštačkih želirajućih agenata, tj. ovo je u poptunosti prirodna hrana.

U hemijskom sastavu ovog proizvoda utisak ostavljaju holin, vitamini iz grupe B i PP, R, H. Minerale predstavljaju kalijum, kalcijum, magnezijum, cink, selen, bakar, silicijum, kobalt, nikl, fosfor i natrijum.

Materije u svinjskim nogama su korisne za ljude koji se izlažu hemoterapiji, kao i za one koji žele da poboljšaju stanje svoje kose. Može da se konzumira supa od svinjskih nogu ili da se skuvaju sa kupusom.

S obzirom na to da u praksi pihtija predstavlja bujon od kostiju, ona nosi sve koristi ove vrste supe. Zbog toga se koristi za kosti ističu među drugima. Ona doprinosi formiranju tako neophodnog kolagena.

svinjske pihtije

Konzumacija svinjske pihtije pomaže zdravstvenom stanju crevnog trakta i smanjue popustljivost i upalu creva. Pihtija telu daje vitamin A koji izoštrava vid i jača imunitet. Lizin ima antivirusni efekat, zbog toga se bujon preporučuje kod prehlada.

Ako treba da budu sistematizovane koristi svinjske pihtije, one će izgledati ovako:

- štiti zglobove;

- pomaže u čuvanju celine omotača creva;

- održava kožu zdravom, podstičući proizvodnju kolagena;

- jača imuni sistem;

- jača detoksikaciju, s obzirom na to da je bujon od kostiju i moćno sredstvo za detoks koje pomaže u radu jetre po pitanju izbacivanju toksina;

- podstiče metaboličke procese i regeneraciju ćelija.

Svinjska pihtija sa suvim ljutim papričicama i belim lukom je isproban narodni lek.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest