Mnoge zemlje imaju svoja nacionalna želirana jela. Kod nas to je svinjska pihtija. Priprema se od svinjskih nogu i ušiju, ređe se stavlja meso i od glave praseta.
Želirana hrana se obično sprema zimi, s obzirom na to da imaju unikatno zagrejavajuće dejstvo. Želirano meso zasićuje i stvara osećaj dotoka toplotne energije. Odavno su dokazane i sve ogromne zdravstvene koristi želiranih jela. One su posledica hemijskog sastava ovog tipa mesa i osobenosti svinjskih nogu.
Jeftin nusproizvod - svinjske noge i uši je karakteristična po maloj količini mesa koje sadrži. Sastav nogu životinje je pre svega čine tetive, koža i kosti. Prilikom kuvanja tetive daju želirajući efekat koji ima mnogo dragocenih kvaliteta i sadržaj korisnih materija koji je za poštovanje. Osim toga, nema potrebe za dodavanjem veštačkih želirajućih agenata, tj. ovo je u poptunosti prirodna hrana.
U hemijskom sastavu ovog proizvoda utisak ostavljaju holin, vitamini iz grupe B i PP, R, H. Minerale predstavljaju kalijum, kalcijum, magnezijum, cink, selen, bakar, silicijum, kobalt, nikl, fosfor i natrijum.
Materije u svinjskim nogama su korisne za ljude koji se izlažu hemoterapiji, kao i za one koji žele da poboljšaju stanje svoje kose. Može da se konzumira supa od svinjskih nogu ili da se skuvaju sa kupusom.
S obzirom na to da u praksi pihtija predstavlja bujon od kostiju, ona nosi sve koristi ove vrste supe. Zbog toga se koristi za kosti ističu među drugima. Ona doprinosi formiranju tako neophodnog kolagena.
![svinjske pihtije](https://gradcontent.com/lib/600x350/pacha4.webp)
Konzumacija svinjske pihtije pomaže zdravstvenom stanju crevnog trakta i smanjue popustljivost i upalu creva. Pihtija telu daje vitamin A koji izoštrava vid i jača imunitet. Lizin ima antivirusni efekat, zbog toga se bujon preporučuje kod prehlada.
Ako treba da budu sistematizovane koristi svinjske pihtije, one će izgledati ovako:
- štiti zglobove;
- pomaže u čuvanju celine omotača creva;
- održava kožu zdravom, podstičući proizvodnju kolagena;
- jača imuni sistem;
- jača detoksikaciju, s obzirom na to da je bujon od kostiju i moćno sredstvo za detoks koje pomaže u radu jetre po pitanju izbacivanju toksina;
- podstiče metaboličke procese i regeneraciju ćelija.
Svinjska pihtija sa suvim ljutim papričicama i belim lukom je isproban narodni lek.