bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Čaj od majorana - za šta je dobar i zašto ga treba piti?

Čaj od majorana - za šta je dobar i zašto ga treba piti?

Čaj od majorana

Majoran je izuzetno korisna biljka. To je zeljasta biljka koja može imati cvetove crvene ili bele boje i vrlo jaku aromu. Izgleda slično kao origano. Ova biljka se uzgaja uglavnom u Mediteranu i severnoj Africi. Majoran se može koristiti i kao biljka i kao začin.

Ima vrlo zanimljiv ukus i potiče iz porodice nane. Slatkog je ukusa, blagog ukusa citrusa i lagano ljuta. Majoran nije samo začin koji mi mnogo koristimo, već je i veoma koristan.

Evo nekih koristi od majorana koje bi trebalo imati na umu. Postoje i druge dokazane prednosti ove biljke, ali ove su najvažnije.

- pomaže varenju, izaziva i podstiče apetit;

- pomaže u lečenju čira na želucu;

- pomaže u normalnoj kardiovaskularnoj aktivnosti;

- pomaže u borbi protiv stresa tako što ga smanjuje.

Majoran sadrži veliku količinu vitamina C i K. Ako majoran dodate u svoju ishranu ili ga uzimate kao dodatak ishrani ili kao čaj, pomoći će vam ako imate problema sa varenjem.

Kada vas boli glava, može vam pomoći i ako se uzima u obliku čaja od majorana.

ЧČaj os majorana - za šta je dobar i zašto ga treba piti?

Majoran ima neverovatnu sposobnost da zaustavi rast i razvoj tumora. Vrše se različita istraživanja sa ciljem da se utvrdi da li majoran može pomoći u borbi protiv raka. Vršeni su testovi na miševima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi se utvrdilo da li majoran može da se bori protiv raka dojke. Količina koja se koristila nije velika, ali se pokazalo da zaustavlja podelu ćelija karcinoma.

Nisu pronađeni neželjeni efekti majorana, pa ga možete dodati bilo kom jelu, uzimati kao čaj ili odvarak od majorana.

Da biste pravilno dozirali čaj od majorana, ujutru popijte pola šolje, kao neku vrstu prevencije. A ako imate zdravstvenih problema koje majoran može izlečiti, onda se ovaj napitak pije nekoliko puta dnevno.

U drevnoj Grčkoj verovalo se da će, ako majoran nikne na grobu, osoba položena u njega uživati u večnom miru i sreći u zagrobnom životu. Šolja čaja od majorana može pomoći kod gastrointestinalnih tegoba, nadimanja.

Sada probajte ovu zdravu supu sa majoranom i pogledajte za šta se još majoran koristi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest