bonapeti.rs»Članci»Praznična Trpeza»Tradicionalni recepti iz izraelske kuhinje za Šavut (Shavuot)

Tradicionalni recepti iz izraelske kuhinje za Šavut (Shavuot)

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1915
Tradicionalni recepti iz izraelske kuhinje za Šavut

Pogledano sa čisto dokumentalnog stanovišta, država Izrael postoji tek od 1948. godine nakon što ju je kao takvu priznala Organizacija Ujedinjenih nacija. Međutim, bez mešanja ni u kakve istorijske rasprave, činjenice upućuju na spominjanje imena Izrael mnogo pre toga. Jevreji kao narod imaju istoriju dugu preko hiljadu godina, a u Izraelu danas žive Jevreji iz više od 80 država.

Sve što je do sada rečeno bilo je sa jasnom idejom da pogodite da ne samo što Jevreji nastavljaju da čuvaju svoje tradicije i veru, nego je i njihova kuhinja veoma raznovrsna. Sa jedne strane, ističe se zajednička tradicionalna trpeza koja treba da bude pripremljena za Roš Hašan (jevrejska Nova Godina) ili pak za vreme Pashe (jevrejski Vaskrs), a sa druge - svi oni posebni recepti koje su svojevremeno Jevreji koji su dolazili iz sasvim drugačijih mesta stanovanja doneli sa sobom.

Međutim, u sledećim redovima bavićemo se samo tradicionalnim receptima iz izraelske kuhinje koji se spremaju za Šavut ili Predesetnicu. Ovo je vreme kada se praznuje sakupljanje letine, a sama pedesetnica se povezuje sa iseljavanjem jevrjskog naroda u Obećanu zemlju. Na Šavut se ne konzumira nikakvo meso, zato što tradicija nalaže da se konzumiraju samo mlečni proizvodi.

Ovde ćemo vam pokazati neke tradicionalne recepte iz izraelske kuhinje, ali sve što prepustite svojoj mašti i sve što je spremljeno sa sitnim sirom ili kozjim sirom, našlo bi počasno mesto na trpezi za Šavut.

Punjeni paradajz za Šavut

Izaberite 6-7 paradajza srednje veličine, isecite ih na dva dela i izdubite ih. Posebno pomešajte otprilike 250 g kozjeg sira, u njega dodaje sitno iseckan mladi luk i ovom smesom napunite paradajze. Pospite ih prezlama i biberom i ispecite ih za otprilike 30 minuta u orethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Zelena salata sa pekan orasima

Tradicionalni recepti iz izraelske kuhinje za Šavut (Shavuot)

Za pripremanje ove uskršnje salate možete koristiti bilo koju zelenu salatu, ali je važno i da se obezbedite orašastim plodovima, poznatim kao pekan orasi, kao i sušenim paradajzima. I jedno i drugo možete pronaći u većim prodavnicama. Nećemo vas učiti kako da pravite zelenu salatu, ali je važno da u nju dodate orašaste plodove, paradajze i naravno - neki sir. Poželjno je ponovo kozji sir. Začini su po vašem izboru.

Punjene urme i sušene kajsije

Tradicionalni recepti iz izraelske kuhinje za Šavut (Shavuot)
Fotografija: ANONYM

Za ovo raskošno predjelo potrebne su jedino sušene urme, kajsije i meki kozji sir. Prepolovite voćke, napunite ih sirom i zapecite ih otprilike 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C. Poslužite ih posute sitno iseckanim peršunom ili majčinom dušicom.

Čizkejk za Šavut

Tradicionalni recepti iz izraelske kuhinje za Šavut (Shavuot)
Fotografija: Ivi Vacca

Koliko god da reč nikako ne zvuči evropski, toliko je čizkejk sa sitnim sirom prisutan na evropskoj trpezi kao praznični desert. Posebno za Šavut. Možete da ga napravite kako đelite, ali ponovo je važno da koristite kozji sir (meki), sitni sir, kao i za ukras čizkejka spomenute pekan orahe ili urme, maline. Ipak se sprema trpeza za jevrejski Šavut, i uvek je važno da cenimo različite običaje i tradicije. Kao i da uživamo u raznovrsnoj kuhinji!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest