Za razliku od šampinjona i bukovača, na tržištu ćete ređe naići na pečurke ovčarke. Istina je da su one široko rasprostranjene kod nas, a njihova glavna prednost, zajedno sa njihovim odličnim ukusom jesto što one u praksi nemaju dvojnike.
Ovčarke rastu u borovim šumama i poznate su i kao prave ovčarke ili borovke. Popularne su kako u celoj Evropi, tako i kod nas, zato što s njima možete napraviti sve vrste kulinarske poslastice.
Pre nego što vam pokažemo za kakva jela od pečurka možete koristiti ovčarke, podsetićemo vas da prilikom konzumacije ove vrste pečuraka treba da bude skinuta njihova kožica.
U praksi ovčarke možete koristiti za razne recepte kojih se možete setiti - supe sa pečurkama, da ih dinstate sa maslacem kao predjelo sa pečurkama ili da od njih napravite sos od pečuraka. Ovčarke možete dodati u svoju omiljenu janiju od mesa, nezavisno od toga da li je meso pileće, teleće il isvinjsko.
U slučaju da ste vegetarijanci, možete napraviti krompir sa ovčarkama u rerni, zašto je jedan ukusni pirinač sa ovčarkama. Ne zaboravite da slično svim pečurkama, tako i ovčarke veoma dobro upijaju svakave začine.
Improvizujte, ali ne zaboravite da su beli luk i biber bukvalno odličan dodatak pečurkama.
I još jedna ideja - s obzirom na to da ova vrsta pečuraka voli borove šume, možete kao dekoraciju tanjira u koji ćete poslužiti vaše jelo, staviti tanku borovu grančicu ili pak šišarku.
Ovčarke mogu veoma jednostavno da budu marinirane i da se konzumiraju narednog dana ili pak da se pečurke zatvore u tegle za sledeću konzumaciju.
Marinirane ovčarke u teglicama
Da biste ih marinirali, biće vam potrebno otprilike 1.5 kg pečuraka koje se ne peru, već se samo pomoću četkice očiste tako što se ukloni njihova kožica. Po želji mogu da budu iseckane, ukoliko su krupnije.
U dovoljno velikoj posudi prokuvajte 3 šolje vode, 1 šolju sirćeta, 1 šolju ulja, 1 supenu kašiku soli i 1 supenu kašiku šećera. Po želji i u slučaju da vam se nabrojani začini dopadaju po ukusu, možete dodati malo lovorovog lista, seme slačice, nekoliko zrnca crnog bibera i piment.
Kada smesa prokuva, u nju dodajte pečurke i ostavite ih da kuvaju desetak minuta. Kada su gotove, njima napunite teglice dosipajući i marinadu. Možete da stavite i nekoliko čenova belog luka i peršun.
Dobro zatvorite teglice i ogrenite ih sa poklopcima na dole do njihovog potpunog hlađenja. Nakon 24 sata pogodne su za konzumaciju, ali ih čuvajte u frižideru. Ako želite da ih konzumirate dosta kasnije, bilo bi dobro da ih sterilizujete.
Komentari