Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Pesto Trapaneze - sastav i kulinarska upotreba

Pesto Trapaneze - sastav i kulinarska upotreba

Stoyan AleksandrovStoyan Aleksandrov
Početnik
912
Pesto Trapaneze - sastav i kulinarska upotreba
Fotografija: Albena Asenova

Pesto Trapaneze (Pesto Trapanese), takođe poznat kao crveni pesto, je sos italijanske kuhinje koji potiče iz regiona Sicilije u Italiji. Ova vrsta pesta se tradicionalno priprema u Trapaniju, primorskom gradu na severozapadnoj obali Sicilije. Pesto Trapaneze se razlikuje od poznatijeg pesta iz Đenove (Pesto Genovese) i po sastavu i po ukusu.

Sastav Pesta Trapaneze

Glavni sastojci za Pesto Trapaneze uključuju:

Bademi

Umesto tradicionalnih pinjola, Pesto Trapaneze koristi bademe, koji su karakteristični za sicilijansku kuhinju i daju pestu jedinstven ukus i teksturu pesto Trapanezea.

Paradajz

Zreli paradajz, kao što je sorta San Marcano, koristi se da pestu da karakterističnu boju i aromu.

Bosiljak

U nekim receptima za pesto Trapeneze možete pronaći bosiljak kao sastojak. Možda postoje i druge sveže začinske biljke kao što su menta i peršun.

Ekstra devičansko maslinovo ulje

Maslinovo ulje igra važnu ulogu u teksturi i ukusu pesta.

Parmezan ili pekorino

Parmezan ili pekorino se ponekad dodaju kako bi se poboljšao ukus pesta.

Brusketi sa pestom Trapaneze

Beli luk

Nekoliko čenova belog luka upotpunjuju ukus Pesta Trapaneze.

So i biber

Da doterate ukus. Ovim začinima po želji je moguće dodati alevu papriku.

Kako da napravimo domaći pesto trapanese?

U seckalicu ili blender stavite 100 g badema (možete da ih malo propržite u tiganju), 200 g paradajza, 2 čena belog luka i so po ukusu.

Počnite da meljete sastojke, postepeno dodajte 100 ml maslinovog ulja dok smesa ne postane glatka i jednolična.

Dodajte 50 g pekorino sira isečenog na male komadiće i prstohvat bibera.

Nastavite da mešate dok se svi sastojci dobro ne izmešaju i ne dobijete pesto željene konzistencije.

Kulinarske primene Pesta Trapaneze

Testenina sa pestom Trapaneze

Poslužite Pesto Trapaneze preko kuvane testenine, kao što su makaroni, pene, taljatele, farfale.

Špagete sa pestom Trapaneze su klasično jelo. To je savršeni sos za testeninu.

Ili ukrasite falafele, pečeno meso ili začinite sendviče i kanapee.

Pesto Trapaneze je sveža i aromatična ponuda sicilijanske kuhinje intenzivnog ukusa i može se pripremiti brzo i lako. To je alternativa klasičnom Pesto Genovese i ovaj pesto je okupio u sebi ukuse Sicilije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest