Paškanat je bogat vitaminima, mineralima i mnogim hranljivim materijama, uključujući dijetetska vlakna, folnu kiselinu, kalijum i vitamin C.
Prema Harvardskoj školi javnog zdravlja, koristi od paškanata su brojne i raznovrsne, posebno kada se redovno konzumira. Pripada porodici šargarepe, celera i peršuna. Poreklom je iz Evrope i Azije, a u Ameriku je donet u 17. veku.
Zahvaljujući vlaknima koja se nalaze u paškanatu, smanjuje se rizik od razvoja dijabetesa, kao i nivoi lošeg LDL holesterola. Pored toga, redovna konzumacija štiti od kardiovaskularnih bolesti, malignih bolesti, hemoroida, gojaznosti, moždanog udara i drugih.
Folna kiselina, zauzvrat, pozitivno utiče na energetski metabolizam, zdravlje nervnog sistema i aktivno učestvuje u sintezi DNK, RNK i eritrocita (crvenih krvnih zrnaca).
Adekvatan unos vitamina B9 takođe smanjuje rizik od depresije, srčanih oboljenja i raka, i sprečava oštećenje vida i sluha kao rezultat starenja. Folna kiselina je takođe posebno važna tokom trudnoće, smanjujući pojavu urođenih mana kod fetusa.

Kalijum u paškanatu je neophodan za funkciju skeletnih, srčanih i glatkih mišića, kao i za održavanje kostiju. Česta konzumacija proizvoda bogatih kalijumom smanjuje rizik od moždanog udara i visokog krvnog pritiska.
Askorbinska kiselina je, zauzvrat, izuzetno korisna za kosti i zube, kožu, krvne sudove i imuni sistem.
Pošto je vitamin C antioksidans, on može inhibirati (suzbiti) slobodne radikale, koji su toliko štetni za organizam, čime sprečava razvoj osteoartritisa, hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti.
Paškanat se može kuvati, peći ili jesti sirov. Njegov ukus je donekle sličan ukusu šargarepe, s obzirom da su iz iste porodice.
Paškanat se takođe može poslužiti sa drugim povrćem, čak i slatkim krompirom. Može se dodavati u salate, praviti kaša od njega, koristiti kao zamena za pire krompir i još mnogo toga.
Pogledajte takođe kako se jede paškanat i saznajte šta možete kuvati sa paškanatom, kao i kako saditi i uzgajati paškanat u bašti.
Komentari