Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li treba da pijemo imunostimulanse dok smo bolesni

Da li treba da pijemo imunostimulanse dok smo bolesni

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3621
Da li treba da pijemo imunostimulanse dok smo bolesni?

Svake godine, nastupanjem hladnijeg perioda dolaze i nezamenjivi saveti kako da se pobrinemo o svom zdravlju pred pretnjama prehlade i gripa. Ove godine dodata im je i pandemija korona virusa koja pripada grupi virusnih oboljenja.

Komplikovanu epidemiološku situaciju prate i komplikovaniji zahtevi za prevenciju ove infekcije. Šta treba da imamo u vidu u našim pokušajima da ostanemo zdravi?

Postoji velika raznovrsnost u ponudi dodataka ishrani i vitamina sa pretencijom da pomažu imunitetu. U kojoj meri je to tačno, ne može da se tvrdi, zato što dodatke ishrani kontroliše Agencija za hranu i tamo parametri koji se prate su različiti od onih kod agencije za lekove. Zato je dobro da se na dodatke ishrani gleda kao na imunostimulanse.

Imunostimulansi

Kod već postojećih prehlada odgovarajuća podrška za imunitet predstavlja vitamin C i cink. Vitamin C smanjuje period trajanja bolesti, a cink je profilaktičko sredstvo svake virusne infekcije.

Postoje i drugi preparati koji održavaju imunološki sistem u dobrom stanju, ali oni iziskuju dugotrajnu upotrebu i njihov efekat se manifestuje nakon nedelja, zbog toga nije dobar izbor ukoliko je bolest već činjenica.

Imunostimulansi su korisni za zaštitu od raznih virusa. Pažnja! Međutim, oni treba da se uzimaju kod zdravog organizma. U ljudsk telo priroda je ugradila prirodni imunitet. Imunostimulansi imaju za cilj da ga podrže.Osnovni stimulans je vitamin D, zato što ima potencijal da se izbori čak i sa jakom infekcijom.

Kod već prisutne zaraze korona virus infekcijom na primer takvo stimulisanje je ne samo beskorisno, nego i opasno. Kao posledica stimulisanja imunološkog sistema ona može da da svoj izuzetno jak imunološki odgovor na infekciju, koji će se okrenuti protiv sopstvenog organizma.

Pileća supa umesto imunostimulansa
Fotografija: Simona

Takav razvoj stvari u medicini se naziva citokinskom olujom. Ona ima teške, često fatalne posledice po život pacijenta. posebno je opasno kod mladog i jakog organizma, s obzirom na to da je preterano moćna i dovodi do iznenadnog smrtnog ishoda obolelog.

Ukoliko želite sebi da pognete dok ste bolesni kod kuće, napravite ovu pileću supu za zdarv imunitet ili pak ovaj eliksir od meda za jak imunitet i budite zdravi!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest