Pita je tradicionalno bugarsko i balkansko jelo, poznato i omiljeno svima nama. Njene različitosti, kao što je i sa mnogim jelima obilate svet i menjaju se po ukusu države u kojoj su.
U Turskoj se pita zove burek i priprema se na malo drugačiji način nego bugarska tradicionalna pita. Turska pita se priprema sa ručno razvijenim korama, koje se često "kupaju" u vodi pre ređanja.
Takođe postoje različite varijante nadeva - od mlevenog mesa do spanaća ili drugog zelenog povrća. Turski burek predstavlja trouglastu pitu. Priprema se na sledeći način.
Turski burek
Potrebni sastojci:
500 g kora za pitu, 125 g maslaca, 100 g ulja
Za nadev:
2 jajeta, 2 supene kašike kiselog mleka, 300 g sira, 1/2 kašičice sode
Za preliv:
250 ml svežeg mleka, 4 jajeta
Način pripreme:
U pleh, namazan mašću poređamo tri kore, svaku posipamo uljem. Stavljamo nadev. Odozgo stavljamo još tri kore. To ponavljamo dok ne potrošimo kore. Dobijeno sečemo na lepezu, kao tortu, prelivamo toplim maslacem i prelivamo prelivom od svežeg mleka, pomešanim sa jajima. Pečemo na 180 stepeni oko 30 minuta.
Burek sa mlevenim mesom
Potrebni sastojci:
Okrugle razvijene kore, 300 g telećeg mlevenog mesa, 1 glavica luka, sitno iseckanog, 2 supene kašike domaće ljutenice, čubar, kumin, biber, aleva paprika, so, 3 komada jaja, 1 kašičica kiselog mleka, 4 supene kašike ulja.
Način pripreme:
Luk propržimo u ugrejanom ulju. Dodajemo mleveno meso. Mešamo dok se ne izdrobi i zaprži. Dodajemo sve začine.
Uzimamo jednu veliku, okruglu, razvučenu koru. Obilno namažemo smesom od jaja, presavijamo na 2 dela i po širini rasporedimo mleveno meso. Uvijamo u rolat, a rolat u oblik puža, stavljamo u namazan pleh. Poređamo tako prirpemljene puževe jedan do drugog u pleh. Odozgo prelivamo preostalom smesom od jaja.
Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni.
Prženi burek sa salamom i kačkavaljem.
Potrebni sastojci:
2 lista domaće razvijenih kora, salama, kačkavalj, 1 belance, biber, peršun.
Način pripreme:
Salamu, kačkavalj i peršun sitno isečemo. Začinimo. Svaku koru sečemo na 8 komada i u svaku stavljamo po malo nadeva. Uvijamo u rolat. Ivice namažemo belancem da se ne odlepi. Pržimo u ugrejanom ulju dok ne dobije zlatnu boju.