Priprema poslednjih godina popularnih krompirića vedžis, je izuzetno jednostavna, a rezultat je savršeno jelo, koje izgleda efektno i može da nahrani neočekivane goste.
U stvari vedžis, poznat u SAD-u kao džodžos, je način sečenja krompira. On se seče na pola, posle na parčiće, koji liče na čamac.
Oni mogu da se isprže, ali su još ukusniji ako se zapeku u rerni, a njuhova priprema je još lakša, zato što ih ostavljate da se sami pretvore u pravu đakoniju.
Potreban vam je jedan kilogram krompira srednje veličine, po mogućstvu svežeg ili mnogo dobro očišćenog i opranog od blata ili nečistoća.
Kada ih dobro operete, ostavite da se ocede i osuše, ali ih nemojte ljuštiti. Međutim, ako je kora previše gruba, bolje je da se skinete.
Isecite ih na čamčiće i sipajte u duboku posudu. Pospite ruzmarinom, peršunom, solju, biberom i još, kakvim god začinima želite.
Po želji začinite sitno iseckanim belim lukom. Dodajte pola supene kašike maslinovog ulja i dobro promešajte sve sastojke.
Zagrejte rernu na dvesta stepeni. Čim se ugreje do potrebne temperature, sipajte krompire u pleh, ali da nisu jedan preko drugog.
Pecite pola sata. Krompirici vedžis su gotovi, kada budu zlatne boje i imaju laganu koricu, koja je malo tamnije boje.
Servirajte sa svežom zelenom salatom. Možete ih posuti sitno iseckanim mladim lukom, svežim peršunom ili mirođijom. Možete ih servirati kao prilog.
Komentari