Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Lekovita svojstva celera

Lekovita svojstva celera

Djemile CheshlievaDjemile Cheshlieva
Šef kuhinje
2556
Celer

Celer je među povrćem koje se mnogo često konzumira. Kod nas su poznate dve vrste celera - list i koren, oba imaju široku primenu u kulinarstvu. Semenke se koriste kod lečenja mnogih bolesti još od davnina. Celer ima nizak sadržaj kalorija.

Zimsko povrće je među najomiljenijim mnogim ljudima, a celer je nezamenljiv pomoćnik u kuhinji kao začin za supe, za marinadu, čak i za samostalna jela. Redovno konzumiranje celera nosi niz koristi za organizam.

Celer je odličan izvod vitamina A i B. Sadržaj ovih vitamina u celeru pomaže da se zadovolji velika deo dnevnih potreba tela. Osim toga, u njima se nalazi i mnogo kalijuma, natrijuma, kalcijuma i magnezijuma i različitih minerala. Iskoristite ga kod astme, zato što se ima blagotvoran uticaj kod ove bolesti.

Koren celera

Konzumiranje celera je korisno za srce i krvne sudove, zato što smanjuje rizik od infarkta i moždanog udara. Osim toga, celer kontroliše krvni pritisak, on je prirodan antioksidans, kao i odličan diuretik. Celer pomaže eliminisanju viška tečnosti iz organizma, osim toga pomaže kod infekcija mokraćnih puteva.

Celer reguliše balan tečnosti u organizmu, povrišava sekreciju pljuvačke i želudačnog soka. Povrće pomaže kod smirenja organa za varenje, otvara apetit i sprečava gomilanje gasova i grčeva u crevima. Jača imunitet što je još jedna od koristi celera. Koristi se protiv dijabetesa i za bolove u želucu.

Celer ima svoju primenu i kod bolesti kao što su dizenterija i žutica. On povećava žlju za seksom, ima svojstvo afrodizijaka. Uspešno se koristi kod lečenja rana i opekotina, ima natibakterijska svojstva. Ima lekovito dejstvo protiv kožnih bolesti kao što su akne, psorijaza i vitiligo, reguliše menstrualni ciklus.

Zahvaljujući bogatom sadržaju minerala, celer ima olakšavajuća svojstva kod hroničnog umora. Može se koristiti protiv podočnjaka. On ima visok sadržava vlakana i dobro se prilaže kod nefritisa i hepatitisa. Koristan je kod gihta, poboljšava pamćenje i olakšava promleme sa bubrezima, izbacuje toksine iz organizma i od koristi je za smanjenje kamena u bubrezima. Konzumiranje celera pomaže smanjenju nadutosti u organizmu i pomaže za skidanje otoka, takođe ima velike koristi kod anemije, koristan je kod upale mokraćnih puteva, ima preventivan efekat kod bolesti jetre.

Koristi od celera

Istraživanja su dokazala da dok od celera balansira holesterol, tako što se povećava sekrecija u žuči. Celer štiti od raka. Prema istraživanjima, on sprečava širenje ćelija raka. Praćeno je da inhibira rast ćelija raka. Tačnije ćelije raka kod deblog creva i želuca.

Sok od celera sadrži 21 kaloriju u 100 g, što ga čini niskokaloričnim. Celer je idealan za ljude koji žele da smanje kilažu. Može da se pije sok od celera kao borba protiv gladi za slatkišima.

Trudnice ne bi trebalo često da konzumiraju celer, zato što on povećava rizik od spontanog pobačaja. Prekomerno konzumiranje može takođe izazvati alergijske reakcije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest