Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zdravstvene koristi crne ribizle

Zdravstvene koristi crne ribizle

MarinaMarina
Džedaj
25
Ribizla

Zrnca crne ribizle imaju sladak i kiseo ukus, slično crnom grožđu. Plodovi rastu u klasterima (poput grozda) i imaju tamni omotač, a ispod njega se nalazi zelena masa poput želea. Ona rastu u malom žbunu za kojeg se smatra da potiče iz Velike Britanije.

Crna ribizla je veoma bogata vitaminima iz B-grupe, vitaminom C i važnim mineralima kao što su kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i cink. Samo 100 grama njega obezbeđuje 300% od dnevne potrebe za vitaminom C.

Francusko grožđe takođe sadrži i vlakna, aminokiseline i esencijalne masne kiseline. U stvarnosti plodovi crne ribizle su bili zamenik pomorandži tokom Drugog svetskog rata, tako što su vrednosti vitamina C u njemu bile 4 puta veće.

Smatra se da je crna ribizla veoma korisna čak još i u ranom uzrastu, a istraživanja pokazuju da smanjuje pojavu atopičnog dermatitisa (kožna bolest).

Plodovi ovog žbuna su služili kao lek na Britanskim ostrvima još u srednjem veku, tako što su bili poznati po sposobnostima za lečenje kamenja u mokraćnoj bešici i oštećenja jetre. A ako bi se napravio sirup od njih, onda bi on bio veoma koristan kod kašlja i bolesti pluća.

Sok od ribizle

Ovo malo zrno je kao multivitamin zbog izobilja vitamina A, B i C, kao i kalijuma, magnezijuma, gvožđa, fosfora, cinka, čak i kalcijuma. Oni su bogati i nezamenljivim masnim kiselinama.

Pored toga, crna ribizla je bogata flavonoidima koji potpomažu funkcionisanje krvnih sudova, smanjuje nivoe lošeg LDL holesterola. Pogodna je za ljude sa povećanim zgrušavanjem krvi, zato što plodovi sprečavaju formiranje krvnih ugrušaka.

Voćni sok od crne ribizle sadrži određeni polizaharid koji stimuliše imunološku zaštitu. Istraživanja u ovoj oblasti pokazuju da upravo on poseduje poznata citotoksična (toksična za štetne ćelije) svojstva protiv ćelija tumora.

Ovo voće je posebno korisno i zbog svoje sposobnosti da uspori procese starenja u organizmu. Tako na primer visoka količina vitamina C usporava brzinu kojom kosa sedi i pojavu bora.

Antioksidansi još pozitivno utiču na zdravlje očiju, tako što štite od pojave katarakte (zavesa) koje se pojavljuje usled nagomilavanja oksidovanih proteina u sočivima, u oku i tako se sprečava prodor svetlosti.

Druga proučavanja pokazuju još da sok od crne ribizle ima blagodatni uicaj na neurodegenerativna oboljenja poput Parkinsonove bolesti i Alchajmerove bolesti.

Crna ribizla služi i kao lek kod infekcija mokraćnih puteva, na primer kod cistitisa (prodiranje bakterija u mokraćnu bešiku).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest