bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se pravilno sastavlja burger i sendvič?

Kako se pravilno sastavlja burger i sendvič?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
2673
Burger

Samo pitanje kako se sastavljaju burger i sendvič pretpostavlja da je reč o dva različita kulinarska specijaliteta. Da li su burger i sendvič različite stvari ili samo varijacije jedne te iste hrane?

Odgovorimo na ovaj sočni slučaj 15. septembra - dan duplih čizburgera.

Odgovor na ovo pitanje daju definicije dva kulinarska iskušenja, izmišljena veoma davno. Prema Oksfordskom rečniku sendvič je jelo koje se sastoji od dva parčeta hleba i između njih neki nadev - meso, sir ili drugi proizvodi i začini, odgovarajuće za lagan obrok. Karakteristično je što obe kriške hleba čine proizvod otvorenim sa svih strana.

Prema enciklopediji burger je vrsta sendviča napravljenog od pečene ili pržene ćufte od mlevenog telećeg mesa, stavljenog između prepolovljene zemičke za burger. Očigledno burger donekle ulazi u pojam sendvič, ali okruglo napravljena ćufta, servirana u mekanoj brioš zemički se razlikuje od definicije sendviča i spada u drugo kulinarsko odeljenje.

Osim toga, kod sendviča ima mnogo varijanti u kojima nadev ne iziskuje nikakvo kuvanje, dok kod burgera ćufta od mlevenog mesa obavezno prolazi termičku obradu. Teoretski, burger je sendvič, ali u praksi je malo drugačiji od mnogih vrsta sendviča.

Možda do sada niste razmišljali o tome, ali pravilno sastavljanje burgera ili sendviča je razlog što je on toliko ukusan. Ako stavite sos na pravo mesto, on će bolje proniknuti tamo gde treba i vaš burger će vam se učiniti strašno ukusnim.

Ako stavite upravo ispečenu ćuftu za burger na zemičku, dozvolićete njenim sokovima da uđu u zemičku. A ako stavite sir na vruću ćuftu, moći će ukusno da se razlije po mesu. Tako da - sve u ovom svetu ima značaj, čak i sastavljanje burgera.

Kako da sastavimo burger i sendvič

Hajde da pogledamo kako se sastavljaju dve vrste međuobroka.

Ova kulinarska iskušenja se sastavljaju na jedan te isti način - po principu piramide. Odozdo se stavlja komad hleba ili polovina zemičke i na zemičku se stavlja napravljena ćufta kod burgera, meso, sir - kobasica ili drugi proizvod kod sendviča. Na njih se stavlja povrće - (mladi, marinirani ili prženi), paradajz, krastavac, zelena salata.

Kod više burgera se stavlja sos. U klasičnoj varijanti sastavljanja oba dela zemičke se umaču u sos i odozgo slede redovi nadeva, ali može sosom da se zaliju unutrašnji slojevi burgera.

Kod sendviča obično se ne stavlja sos, a ako treba da bude prisutan, on se dodaje na isti način. Obično kod sendviča se stavlja kačkavalj koji kad se zapeče postane mekan i igra ulogu tečnog sastojka.

Kod burgera i ređe kod sendviča ponekad se gornji deo hleba ne stavlja. Tako kulinarski specijalitet ne gubi svoju vrednost, ali ipak je bolje da se servira u potpuno završenom obliku.

Burger se obično servira sa prženim krompirićima, iako je dragocena hrana i nije joj potreban garnirung.

Uz sendvič se ne predlaže ništa dodatno s obzirom na to da on obično nije samostalno jelo za glavni obrok, kao što se burger predlaže, već se jede kao lagana užina između glavnih obroka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji