Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Zanimljivosti o burgerima

Zanimljivosti o burgerima

MarianeMariane
Džedaj
1561194
Burgeri

Samo oni koji nikada u životu nisu probali pravi, sveže pripremljeni burger, ne mogu da razumeju zadovoljstvo za čula i nepce, koje nosi ovaj ne baš zdrav, nazovimo ga tako, sendvič.

Lepinja sa hrskavom koricom, sveži list zelene salate, mirisni sir i svi drugi proizvodi unutra, toliko su poznati u celom svetu da se nekoliko godina unazad, 28. maja slavi Nacionalni dan ovog sendviča.

Evo još nekih zanimljivih činjenica o burgerima - ukusnoj, ali štetnoj hrani s kojom nikako ne biste trebali preterivati:

1. Najveći hamburger na svetu napravljen je u Karltonu u Minesoti u septembru 2012. godine. Težio je skoro tonu i imao je prečnik od tri metra. Za njegovu izradu je potrošeno 23 kg zelene salate i 26 kg slanine;

Zanimljivosti o burgerima

2. U Sjedinjenim Američkim Državama godišnje se pojede 50 milijardi burgera, ma koliko to vama bilo neverovatno;

3. Svake sekunde McDonald's restorani prodaju 75 burgera svojim mušterijama;

4. Vegetarijanski burgeri nisu ni korisni ni zdravi. Kao što znate, prave se od soje, koja se, međutim, tretira heksanom. Heksan je otrovna hemikalija koja je nusproizvod rafiniranja benzina i zagađivač je vazduha;

5. Najdeblji burger na svetu zove se Četvorostruki Bajpas. Nudi se kupcima restorana brze hrane Stroke Grill i ima zapanjujuće 9982 kilo kalorije.

6. Fleur Burger je jedan od najskupljih burgera na svetu. Košta 5.000 dolara, za koje dobijate sendvič sa guščjom paštetom, govedinom Kobe i crnim tartufima;

Najskuplji burger

7. Prema statistikama, 60 odsto svih sendviča koji se prodaju širom sveta su burgeri;

8. Svetski rekord u jedenju čizburgera Big Daddy od 4 kilograma drži jedna dama. Zove se Sonia Thomas i izazov je rešila za 27 minuta;

9. U Velikoj Britaniji se dan burgera slavi 26. avgusta.

Ispostavilo se da burgeri nisu u žiži interesovanja samo za gurmane, već i ozbiljnih naučnika. Prema Čarlsu Majklu, stručnjaku za percepciju hrane na Univerzitetu u Oksfordu, idealan burger visok je 7 cm i sastoji se od tačno devet slojeva.

Pored toga, kako biste dobili maksimalno zadovoljstvo od njegovog konzumiranja, ne treba ga servirati na tanjiru niti koristiti pribor prilikom jela.

Naučnik definiše jedenje burgera kao multisenzornu percepciju, jer samo 15 odsto zadovoljstva u konzumiranju leži u njegovom ukusu.

Još 30 posto je udeo njegove arome, 25 posto nam donosi dodir, a 15 posto - zvuk pri gutanju i spoljni izgled burgera.

Ako i vi danas želite da slavite Dan burgera, obavezno napravite domaće burgere, goveđe burgere ili vegetarijanske burgere.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest