Burger nije prosto hrana - on je istorija, simborl i kulinarsko iskušenje. Njegova evolucija od početnog „hamburg steak“ do mnogih varijacija i kombinacija koje danas srećeom u različitim kuhinjama po svetu.
Burger nije prosto jelo - on je kulinarska legenda, simbol američke kuhinje, pa čak i svetske kuhinje.
Kombinacija između sočne ćufte, sira, salate i specijalnog sosa, sve u lepinji formira harmonično i ukusno jelo za brzu konzumaciju.
Domaći burgeri često su puni ukusom i aromom, ali tajna za savršen burger često se krije u sočnim ćufticama.
Jedne dobro spremljene ćuftice za domaći burger su osnova vašeg savršenog i ukusnog sendviča, a dobra vest je da one nisu teške za pripremu.
Evo koji su neophodni sastojci i koraci u spremanju ćufti za burgere:
Sastojci za ćufte za burgere
500 grama filea: izaberite kvalitetno meso za bolji ukus. Možete da koristite govedinu, svinjetinu, piletinu ili teleće meso, u zavisnosti od vaših preferencija.
1 čen belog luka (narendan): beli luk dodaje aromu i ukus ćuftama.
1 srednje velika glavica luka (fino naseckan): luk doprinosi sočnosti i ukusu.
1 jaje: da biste povezali sastojke i dali konzistenciju ćufti za burgere.
2 supene kašike senfa: dodavajući senf, podvućićete aromu mesa.
1 supena kašika soja sos: daje izražen ukus ćufti.
2 supene kašike starog crnog bibera: za pikantnost i aromu soli: po ukusu

Koraci u pravljenju ćufti za burger
Priprema sastojaka
Naseckajte meso na kockice i provucite ga kroz mašinu za meso ili ga naseckajte na fino. Naseckajte luk i beli luk na veoma fine komadiće.
Mešanje sastojaka za ćuftice
U velikoj posudi pomešajte meso, naseckani luk i beli luk, jaje, senf, soja sos, crni biber i so. Izbegavajte dugotrajno mešanje mesa, koje ga može učiniti previše kompaktnim. Radite rukama ili kašikom, kako biste dobro pomešali sastojke. Budite pažljivi i ne preterujte sa pritiskanjem, zato što tada može da se dobije preterano čvrsta tekstura ćufti.
Oblikovanje ćuftica za burgere

Uzmite deo smese veći od veličine vašeg dlana i oblikujte ćuftu. Možete ih oblokovati rukama ili pomoću klupčića za ćufte kako bi bile jednake. Od izuzetnog značaja je da napravite jednake ćufte za burgere, koje će biti jednake sa svake strane, kako bi mogle maksimalno dobro da se ispeku. Napravite blago pljosnate centre ćufti. Za vreme kuvanja one će se izdignuti, kako bi sačuvale svoj oblik.
Kuvanje ćufti za vaše burgere
Zagrejte tiganj sa malo ulja na srednje visokoj temperaturi. Stavite ćufte u tiganj i pecite ih otprilike 4-5 minuta sa svake strane ili dok ne postanu zlataste i gotove. Izbegavajte da ih pritiskate špatulom za vreme kuvanja, kako bi sačuvale svoju sočnost. U zavisnosti od vaših preferencija, dodajte sir nekoliko minuta pre nego što izvadite ćuftice sa grila ili iz tiganja kako bi se istopio i dao još arome.

Sastavljanje burgera
Stavite vaše omiljene sastojke u burger - salatu, paradajz, sir, sosove - na pečene ćuftice i servirajte ih u pogačicama za burgere po vašem izboru.
Ako volite ćuftice, obavezno probajte i naše recepte za ćufte u paradajz sosu ili ove ukusne krompir ćufte.
Komentari