bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Hrana korisna za muško zdravlje

Hrana korisna za muško zdravlje

Maria SimovaMaria Simova
Autor
215604
Hrana za muškarce

Raznovrsna i balansirana dijeta je kamen temeljac zdravog načina života za sve. Međutim, ne treba da se zaboravi da zdravlje muškaraca i žena ima svoje karakteristike što znači da treba da ima sastojke posebno korisne za svaki od polova.

Muškarci treba da obrate posebnu pažnju na kardiovaskularni sistem, reproduktivnu funkciju i zdravlje prostate, održavanje normalnih nivoa holesterola, izgradnje mišića i minimalizovanje efekata povreda, uključujući mikrotraume iz teretane.

Evo šta treba muškarci da uključe u svoju dijetu:

Crveno meso

Čestitam! Vaš omiljeni odrezak je odličan izbor. Komadi svinjetine i govedine sa niskim sadržajem masti su snabdeveni proteinima i leucinom - aminokiselinom koja učestvuje u izgradnji mišićne mase, kao i gvožđem, neophodnim za normalnu hematopoezu povezanu sa seksualnom funkcijom.

Višnja

Sok od višnje je odličan način da se otarasite bolova u mišićima i da minimalizujete posledice povreda nakon treninga. Višnja je po svom efektu slična antiinflamatornim lekovima, ali je veliku plus - ona je lišena njihovih neželjenih efekata.

Čokolada

Konzumiranje čokolade

Važno je da se čokolada pravilno izabere, da je gorka i u malim količinama. Čokolada je sa sadržajem kakaoa iznad 70%, bogata je flavanolima, pomaže u smanjivanju štetnog holesterola, poboljšava cirkulaciju i balansira krvni pritisak, što je neraskidivo vezano sa erektilnom funkcijom.

Ostrige

Cink, cink i ponovo cink - ovo je vaška muška mantra. On je od ključne važnosti za zdravlje srca, rada mišića i reproduktivnog sistema. A ostrige su vodeće po sadržaju cinka. Ne nalazite ostrige u prodavnicama oko vas? Zamenite ih govedinom, ćuretinom, piletinom ili bundevinim semenom - iako one odstupaju po sadržaju cinka u odnosu na morske plodove, ali su dobri dostavljači.

Avokado

Sendvič sa avokadom i jajetom

Korisne mononezasićene masne kiseline od avokada rade odličan posao sa holesterolom koji vas približava početku infarkta miokarda. Umesto avokada zdrave masti mogu da se dobiju još iz maslinovog ulja ili ulja konoplje, kao i iz orašastih plodova - bolje od životinjskih i trans masti.

Masna riba

Losos, haringa, sardine i iverak su način da dobijete druge zdrave masti, nazvene Omega-3 masne kiseline. Njihova specijalnosr je kardiovaskularni sistem čiji odličan rad je toliko važan za muškarce.

Mleko i kiselo mleko

Kiselo mleko

Mleko i kiselo mleko su bogati leucinom - aminokiselina važna za rast mišića. A blagotvorni za crevne bakterije, proteini i kalijum koji se nalaze u veliki količinama u kiselom mleku, čine ga odličnom užinom nakon teretane.

Đumbir

Komadi mariniranog đumbira koji su dodatak uz suši, su korisni posle preopterećenja nakon fitnesa. Đumbir ima protivupalna svojstva i ublažava bolove u mišićima.

Banane

Kortisna hrana za muškarce

Kada govorimo o bananama, u našim glavama se vrti kalijum. Zašto nam je potrebno toliko mnogo kalijuma? Jake kosti i mišići, krvni pritisak - sve ovo je u njegovoj moći. O vezi između krvnog pritiska i erekcije smo već spomenuli.

Paradajz sos i paradajz

Paradajz je bogati likopenom - materija koja ima sposobnost da štiti od pojave raka prostate. Jedan prost način da se jede više paradajza na dan, je ne da se pomešaju sa pavlakom i testeninom, već paradajz sos na bazi pirea od paradajza.

Spanać

Zeleni smuti

Vid i zdravlje prostate dobro kontroliše materija koja je sadržana u spanaću - lutein. Ukus spanaća je dobro pokriven svetlijim povrćem ili voćem, dodajte šaku spanaća u zeleni šejk zajedno sa jabukom i nećete primetiti njegovo prisustvo.

Pistaći

Protein, vlakna, cink, odličan ukus - ali da li postoje neki razlozi da nas ubede da jedemo više pistaća? Drugi argument je što oni takođe doprinose smanjivanju lošeg holesterola. Ovi ukusni orašasti plodovi su univerzalan način za održavanje takvih bolesti muškog zdravlja kao što je seksualna funkcija i kardiovaskularni sistem.

Jaja

Pržena jaja na oko

Jaja nam obezbeđuju zdravu porciju luteina, proteina i gvožđa, ali treba da jedete cela jaja. Jaja će pomoći muškarcima da dobiju mišićnu masu i da održe funkciju cirkulacije. Ne zaboravite da jedno jaje sadrži 185 mg holesterola, uprkos činjenici da je njegova preporučujuća dnevna doza 300 mg, tako da držite pod kontrolom broj pojedenih jaja.

Brazilski orah

Najbolji izvor selena - mineral, neophodan za imuni sistem i zdravlje štitne žlezde. Selen je neophodan za zdravlje muškaraca, s obzirom na to da učestvuje u biosintezi glavnog muškog hormona testosterona, pomaže normalnom funkcionisanju polnih organa. Ovi orašasti plodovi su pogodni i veoma ukusni za konzumaciju čak i u pokretu.

Ovsena kaša

Kaša

Vlakna, može da zvuči kao nešto malo važno za muškarce, ali koristi za njihovo zdravlje je teško podceniti. Ovsena kaša je bogata vlaknima i odlična je mogućnost za doručak koji tonira i normalizuje varenje. Vlakna čiste krvne sudove od štetnog holesterola - jedan od najlošijih neprijatelja ljudskog zdravlja.

Kafa

Ponekad je svakom od nas potrebna šok doza kofeina kako bi rešila muške zadatke. Dobro bi bilo da vas upozorimo da stanete sa izborom na šolji jake kafe. Ona gotovo da nema kalorije i košta nekoliko puta manje od energetskih napitaka. Naravno, nemojte zloupotrebljavati - oslonite se na svoje telo za snagu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest