Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Đumbir i kurkuma - sve koristi čudotvorne kombinacije

Đumbir i kurkuma - sve koristi čudotvorne kombinacije

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
8956
Đumbir i kurkuma - sve koristi čudotvorne kombinacije

Svi znamo da treba redovno da se brinemo o svom telu. Da biste održali svoj imunitet u dobroj formi, treba da trenirate, da se hranite uravnoteženo i da izbegavate stres. Materije koje mogu da napune energijom i poboljšaju zdravstveno stanje takođe mogu da se dobiju i iz hrane, začina i pića. Možete da popravite svoje stanje jednom čudotvornom kombinacijom od začina - đumbira i kurkume.

I imajte u vidu da mleveni začini mnogo duže izdrže. I ukoliko kupujete mleveni đumbir i kurkumu u velikim pakovanjima, onda ćete dosta dugo imati dovoljno za celu porodicu. Što se tiče korisnih svojstava mlevenih začina, oni nisu manje korisni i dragoceni za zdravlje i održavanje imuniteta.

Mleveni đumbir i kurkuma mogu da se dodaju u jela, supe, dresinge za salate, pića, makarone i deserte. Ali najefikasnijim sredstvom za zdravlje, baziranim na ova dva začina smatra se čaj pripremljen od njih. Đumbir i kurkuma su poznati po svojim neverovatnim koristima za zdravlje sami po sebi, ali kada se pripreme u kombinaciji čaja, oni se pretvaraju u još impresivniji lek za zdravlje.

Po čemu je korisna kombinacija đumbira i kurkume?

Čaj od kurkume i đumbira

Imunostimulator kod virusnih oboljenja. Za vreme širenja virusnih oboljenja, čaj od đumbira sa kurkumom će pomoći da se izborite sa prvim simptomima. Napitak je koristan kod suvog kašlja i hroznice, ima protivupalna svojstva. Efikasnost i koristi čaja od đumbira u borbi protiv prehlada i gripa povezani su sa njegovim baktericidnim, antiseptičkim, protivupalnim, patogenim dejstvom.

Varenje. Đumbir je koristan za varenje, ima umirujući efekat na stomačne mišiće i olakšava varenje hrane, a kurkumin stimuliše proizvodnju žuči u žučnoj kesi. Obe biljke pomažu kod lošeg varenja, mučnine, poboljšavaju metabolizam.

Smanjivanje šećera u krvi. Jedno kinesko proučavanje je ustanovilo da kurkumin stimuliše proizvodnju insulina i poboljšava insulinsku osetljivost - oba začina su korisna za ljude sa dijabetesom.

Borba sa upalama. Čaj od đumbira i kurkume se smatra protivupalnim napitkom. Mnoge kulture po svetu koriste đumbir i kurkumu kao opšte protivupalno sredstvo za zglobove i mišiće. Na primer ovaj biljni čak može da smanji simptome upalnih stanje poput artritisa i atroze.

Visok sadržaj mangana. Mangan pomaže zdravlju kostiju, bori se sa upalom i pomaže metabolizmu hranljivih materija kao što je apsorpcija proteina. Mangan takođe učestvuje u regulisanju holesterola i ugljenih hidrata, u održavanju celovitosti kože.

Kardiovaskularni sistem. Đumbir smanjuje nivoe holesterola, ima blagotvorni efekat na rad kardio-vaskularnog sistema, poboljšava cirkulaciju, Kurkuma uklanja loš holesterol i čisti krvne surodve. Oba začina razblažuju krv.

Još koristi đumbira i kurkume:

Koristi od kutkume i đumbira

- sredstvo protiv prehlade i disajnih infekcija;

- normalizuje funkcionisanje štitne žlezde;

- stimuliše mozak, smanjuje glavobolju;

- koristi se kao spazmolitičko, antihelmitičko sredstvo;

- smanjuje bolove u zglobovima i mišićima;

- čaj sa đumbirom se pije i za mršavljenje, s obzirom na to da je efikasan u borbi sa gojaznošću;

- podmlađujuć efekat.

Ne preporučuje se kombinacija đumbira i kurkume kod:

- kamena u žuči;

- krvarenja i hemofilije;

- hepatitisa;

- pogoršavanja gastrointestinalnog trakta;

- pankreatitisa;

- povišene kiselosti želuca;

- visoke temperature;

- alergije;

- trudnoće i dojenja;

- dece ispod 6 godina.

Kombinacija ima nekompatibilnosti sa mnogim lekovima i biljkama.

Kako da pripremimo čak sa đumbirom i krukumom?

Da biste pripremili čaj od đumbira sa kurkumom, zagrejte čašu vode do ključanja, nakon čega polako izmešajte 2 kašičice mlevene kurkume i 1 kašičicu izrendanog đumbira. Smanjite ringlu i ostavite da se krčka 10 minuta. Dodajte med, steviju ili šećer kkao biste zasladili čaj.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest