Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Čudotvorne koristi avokada

Čudotvorne koristi avokada

Lilia AngelovaLilia Angelova
Početnik
14
Čudotvorne koristi avokada

Tokom poslednjih godina avokado je stekao neverovatnu popularnost i pretvorio se u izuzetno tražen prehrambeni proizvod kako po svetu, tako i kod nas.

Uprkos tome što ne raste u našim krajevima, može se naći na tržištu i u različitim lancima prehrambenih prodavnica.

Avokado je masno voće guste, kremaste teksture koje se smatra jednom od najzdravije hrane.

On zaslužuje početno mesto u našem jelovniku, s obzirom na to da njegov bogat sastav hranljivih materija, vitamina i minerala pokazuje magično delovanje na telo i organizam i nosi veliki broj koristi za ljudsko zdravlje.

Ovaj unikatni proizvod nije slučajno dobio naziv super hrana, s obzirom na to da nam obezbeđuje više od 25 osnovnih hranljivih materija.

Za razliku od većine voća koje se sastoji uglavnom od ugljenih hidrata, avokado blista visokim sadržajem zdravih masnoća.

Ne sadrži natrijum ili holesterol, i ima izuzetno nizak sadržaj zasićenih masnoća.

Avokado je koristan za zdravlje zbog minerala kao što su bakar, gvožđe, fosfor, magnezijum, mangan i kalijum, kao i niza vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E i K koje sadrži.

U svom sastavu ima vlakna, što ga čini korisnom biljnom hranom u bilo kojoj dijeti, kako za mršavljenje, tako i za dobijanje mišićne mase.

Bez sumnje svakodnevna konzumacija avokada može da nam pomogne ne samo da balansiramo svoj režim ishrane, nego i da se izborimo sa nizom zdravstvenih probelma.

Evo dela neverovatnih koristi, koje nosi avokado.

Brine se o zdravlju srca

Zdravstvene koristi od avokada

Avokado potpomaže radu srca i smanjuje rizik od oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Njegovi korisni sastojci smanjuju nivo lošeg holesterola i nivo triglicerida.

Potpomaže regulisanju šećera u krvi

Vlakna koja su sadržana u avokadu u kombinaciji i sa drugim nejgovim hranljivim materijama, regulišu šećer u krvi. Ona dostavljaju organizmu raznovrsnost makronutrijenata - belančevine, ugljene hidrate i masti.

Štiti od oboljenja raka

Sprovedena proučavanja povezuju avokado sa značajnim smanjivanjem rizika od raka krvi, usne sluzokože, grudi i prostate.

To je zbog mnogobrojnih fitohemikalija koje se nalaze u avokadu, i koje pomažu u zaštiti i sprečavanju razvoja kancerogenih ćelija.

Prirodno sredstvo za održavanje lepote

Avokado je koristan za kožu

Osim u kulinarstvu, avokado nalazi široku primenu i u kozmetičkoj industriji.

Voće učestvuje kao osnovni sastojak u mnoštu hranljivih maski za lice, maski za kosu sa avokadom, kao i u uljima i kremama za negu kože.

Dobar pomoćnik u mršavljenju

Konzumacija avokada nosi osećaj sitosti duže vreme, zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i količini složenih ugljenih hidrata kojima je bogat.

Nezasićene masti koje se nalaze u plodu, pomažu nam u borbi sa viškom kilograma.

Poboljšava koncentraciju i stimuliše moždanu aktivnost

Prema grupi američkih načnika, svakodnevna konzumacija avokada povećava sposobnosti za koncentraciju kod ljudi sa prevelikom kilažom.

Prethodna istraživanja pokazuju da je upravo ovaj tip ljudi više izložen riziku od kognitivnog pada i demencije u odrasloj dobi.

Avokado je korisna hrana i zbog bogatog sadržaja luteina koji pomaže u pamćenju, kao i mononezasićenim mastima i vlaknima, koja blagotvorno utiču na kognitivna umeća.

Pogledajte naše recepte sa avokadom i takođe pročitajte šta sadrži avokado.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest