Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koji su plodovi mora najkorisniji?

Koji su plodovi mora najkorisniji?

Denimira AnelovaDenimira Anelova
Početnik
333
Koji su plodovi mora najkorisniji?

Nije tajna da su plodovi mora superhrana koja nas čini zdravijima, koji telu daju mnoge vredne supstance i puno energije.

Jela od morskih plodova zaslužuju centralno mesto na našem stolu, iako ih je teško nabaviti u svakom trenutku - posebno ako želimo sveže.

Međutim, zamrznuti su dostupni na mnogim mestima - i u dovoljnoj raznolikosti. Neki od plodova mora su posebno korisni i dobro ih je redovno uvrstiti u naš jelovnik.

Evo morskih plodova sa najviše zdravstvenih koristi za nas.

Ostrige

One su apsolutna hranjljiva bomba, puna korisnih materija. Sadrže lako svarljive minerale - gvožđe, magnezijum, fosfor, kalcijum, cink, jod itd., Kao i vredne vitamine B, vitamin A, pa čak i vitamin C. Ostrige takođe sadrže dosta nezasićenih omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Podržavaju rad kardiovaskularnog sistema, smanjuju štetni holesterol, vraćaju hormonsku ravnotežu, sprečavaju artritis, osteoartritis, aterosklerozu i mnoge druge bolesti. Osim toga, smatraju se afrodizijakom - poboljšavaju i poboljšavaju erektilnu funkciju kod muškaraca i generalno imaju stimulativni efekat na libido kod oba pola.

Školjke

Školjke su najkorisniji morski plodovi

Sadrže isto obilje minerala, vitamina i hranljivih materija kao i ostrige. Posebno su bogate fosforom koji blagotvorno deluje na ćelijski metabolizam, kao i cinkom koji povećava nivo testosterona. Odličan su izvor proteina i sadrže mnogo joda - elementa neophodnog za pravilno funkcionisanje štitne žlezde. Brzo se pripremaju i lako se vare.

Lignje

One su niskokalorični izvor mnogih proteina, svih vitamina B, vitamina E, PP, joda, gvožđa, fosfora, cinka, nezasićenih masnih kiselina i mnogih drugih hranljivih materija. One poboljšavaju stanje nervnog sistema, rad srca i uopšte kardiovaskularnog sistema, zglobova i mišića. Posebno su pogodna hrana za sportiste i sve koji žele da dobiju mišićnu masu zbog visokog nivoa proteina.

Škampi

Salata sa škampima i avokadom

Vrlo često, pominjući škampe, imamo asocijaciju na afrodizijak, kao što je slučaj sa ostrigama. Zaista, oni takođe imaju pozitivan efekat na seksualnu moć. Ali ne samo to. Sa svojim bogatim sastavom vitamina i minerala, škampi su blagotvorni za kardiovaskularni sistem, mozak, sistem za varenje, zglobove i kosti. Smanjuju loš holesterol, poboljšavaju zdravlje krvnih sudova, regulišu pritisak, sprečavaju demenciju i Alchajmerovu bolest, kao i druge degenerativne bolesti.

Riba

Među najkorisnijim ribama pomenućemo tunu, losos i haringu. Od njih možete dobiti ogromnu količinu esencijalnih nezasićenih masnih kiselina omega-3 i omega-6, fosfora, gvožđa, magnezijuma, vitamina B, vitamina D, antioksidanata i bezbroj drugih korisnih supstanci. Naizmenično koristite ove vrste ribe na svom stolu sa drugim plodovima mora - škampima u tiganju, punjenim lignjama, dinstanim školjkama kako biste dobili najbolje što vam morski plodovi mogu pružiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest