Kesteni, koji su dekorativni, su od divljeg (konjskog) kestena i koriste se samo i samo za parkove i bašte. U nekim gradovima divlji kesteni se sade uz trotoare jer veoma lepo cvetaju sa cvectovima, koji liče na sveće.
Konjski kesteni se ne koriste za ishranu, ovi kesteni su otrovni za ljude. Izgledaju veoma ukusno, ali ni u kom slučaju ih ne treba jesti.
Za jelo se koriste slatki kesteni, koji su plodovi drveta slatkog kestena. Francuzi su poznati po uzgoju kestena, kome se čak svake godine posvećuje poseban praznik.
Slatki kesteni su prilično kalorični, ali sadrže manje masti od oraha, kikirikija i badema. Slatki kesteni sadrže mnogo minerala, kao i skrob, šećer, vitamine B, vitamine A i C.
Slatki kesteni sadrže do 5 posto masti, ali ugljeni hidrati su 62 posto. Sto grama slatkog kestena sadrži oko 180 kalorija.
Najlakši i najpopularniji način pripreme kestena je da ih pečete na žaru, ali od kestena se prave ukusne supe, suflei, kremovi. Kesteni se služe i kao prilog mesu, koriste se i za punjenje raznih ptica. Sos od kestena je popularan u Francuskoj.
Da biste napravili pečene kestene, prethodno odsecite vrh svakog kestena kako ne bi pucao tokom pečenja. Pecite kestenje u rerni 15 minuta. Zatim se oljušte i preliju istopljenim maslacem.
Za pripremu poslastica i jela, kesten lagano iseckajte i ostavite da se kuva 4 minuta u ključaloj vodi. Nakon toga, ne mora se ukloniti samo kožica kestena, već i smeđa opna koja leži ispod nje. Zatim se mogu podvrgnuti daljoj kulinarskoj obradi.
Ako želite da jedete kuvani kesten nakon što ga očistite, prelijte ga hladnom vodom i kuvajte 20 minuta dok ne omekša. Kesten ocedite od vode i vratite u šerpu, poklopite poklopcem i umotajte krpom. Služi se sa istopljenim maslacem.
Kesten pire se pravi tako što se prethodno kuvani 4 minuta i očišćeni kesteni kuvaju u ključalom bujonu od mesa 15 minuta. Zatim se izgnječe u pire, dodaju im se so, pavlaka, maslac i malo muskatnog oraščića. Ovako se dobija sos za meso.
Da bi se napravio sladak sos, kesteni se skuvaju u zaslađenom mleku, izgnječe i pire se razblaži tečnom pavlakom ili toplim svežim mlekom.
Pogledajte i kako da razlikujete jestivi od divljeg kestena, naučite kako se kesteni čuvaju i saznajte kako da napravite brašno od kestena i za šta je ono dobro.
Komentari