Skuša svakako spada u grupu riba koje se najlakše čiste, a istovremeno ima fantastičan ukus.
Važno je, da ako kupite zamrznutu skušu iz prodavnice, da se ona lagan razmrzne, ali ne potpuno, jer je tada mekana i veoma neprijatna za sečenje.
Nezavisno od toga, da li ćete čistiti zamrznutu ili svežu skušu, proces je isti. Skuša nema krljušti, koje morate odstraniti i zbog toga je pažljivo isperite mlakom vodom sa svih strana.
Čišćenje započnite od glave. Odsecite glavu tačno do prvih peraja sa strane, a uklonite i škrge ribe.
Nakon toga uklonite rep ribe. Nožem možete odstraniti i gornja i donja peraja ribe.
Nakon toga, napravite rez duž donje strane ribe. Orijentacija vam je otvro koji se nalazi na sredini stomaka ribe. Rastvorite ribu i videćete njena creva. Očistite ih dobro i operite trbuh, ako je potrebno i toplom vodom, kako bi sve dobro očistili.
Operite dobro ribu i već je spremna za pripremu.
Možete je pripremiti na mnogo načina. Ukusna je ako je ispečete celu u foliji sa limunom i ruzmarinom. Ukus je fantastičan.
Riba je veoma korisna hrana, koja treba da se konzumira najmanje jedanput u nedelji. A šta je bolje od ribe lake za čišćenje, lake za pripremu i veoma ukusne, kao što je t skuša?
Preporučujemo vam da probate klasični recept skuše u rerni ili našu omiljenu skušu sa povrćem u rerni.
Komentari