Hronična upala je vrlo loše stanje, koje prouzrokuje ozbiljnu nelagodnost kod čoveka. Postoji nekoliko vrsta namirnica, koje prouzrokuju upravo ovu upalu i koje treba da izbegavamo, ukoliko imamo takve probleme.
Šećer
Prvi na spisku je šećer. Šećer se svakodnevno široko koristi za zaslađivanje. Većina nas zna da je beli šećer vrlo štetan, ali uprkos tome, ne prestajemo da ga konzumiramo. Na sreću, imamo veliki izbor zaslađivača, kojima ga možemo zameniti. Ali, čak i ako to uradimo, on se nalazi svuda - u čipsu, sladoledu, belom hlebu, gaziranim napicima i td.
Tako su šećer i šećerni sirup osnovni uzročnici upale u organizmu. Prema istraživanjima, preterivanje sa šećerom vodi, osim do upale želuca, i do različitih drugih bolesti kao što su problemi sa bubrezima i ograničenja protivupalnog dejstva Omega-3 masnih kiselina.
Hidrogenizovane masti
Na drugom mestu se nalaze hidrogenizovane masti. Mogu se naći u proizvodima kao što su margarin, biljna pavlaka, čips, čokolada, kao i u gotovim sendvičima i burgerima. Konzumacija dovodi do kardiovaskularnih bolesti i snižavanja nivoa dobrog holesterola.
Biljna ulja
Biljna ulja su sledeće "štetočine" u nizu. Treba se ograničiti unos kukuruznog, suncokretovog i sojinog ulja. Pesticidi pri rafinisanju biljnog ulja su vrlo štetni za organizam.
Drugi uzročnici upala su rafinisani ugljeni hidrati, kao i prekomerna upotreba alkohola.
Komentari