Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Lak trik da odustanete od štetnih namirnica

Lak trik da odustanete od štetnih namirnica

Petyo LiubomirovPetyo Liubomirov
Džedaj
1101

Čak i onima od nas, koji imaju najzdravije navike i uporni su u tome da izbegavaju štetne namirnice, veoma je teško da odole raznim iskušenjima, koja se svakodnevno mogu sresti u prodavnicama - keksevi, čokolade, kobasice, burgeri i drugi proizvodi od testa, koji uvek izgledaju primamljivo.

Koliko god da čovek ima snažnu volju, dođe trenutak kada nos ili nepce nas nateraju da pokleknemo iskušenju. Ponekada je to neizbežno.

Prema najnovijim istraživanjima, najbolje nešto što čovek da može da uradi u takvoj kritičnoj stuaciji kada naiđe na neko iskušenje, jeste da ode i sam da se posluži i da ne čeka da mu serviraju.

Tako, na primer, na stolu pred vama stave prelepu čokoladnu tortu sa dosta šlaga, vazdušastim i slatkim koricama. U takvom slučaju nemojte čekati druge da vam iseku parčem već uzmite nož i neka vam savest iseče parče.

Rezultati novih istraživanja su objavljeni u časopisu Marketing research. Ono je pokazalo da osobe jedu manje nezdravih namirnica, kada se same poslužuju nego kad im neko drugi servira hranu.

Autori istraživanja, Linda Hagen i Brent Makfaran, ubeđeni su da nakon što čovek ima unutrašnju motivaciju da [ograniči štetne namirnice], on ima razvijen zaštitni mehanizam na podsvesnom nivou. Ovaj mehanizam se odmah aktivira kada se mozak prepusti iskušenju i umesto ogromne porcije gojenja, on sebi stavi manje količine hrane.

Takođe, serviranje nezdrave hrane sebi zahteva određene radnje, poput ustajanja s mesta, odlazak do stola, vraćanje, itd. To vam može dati vremena da razmislite i da se snaga želje smanji, a takođe - to vodi do trošenja (makar i veoma malih količina) kalorija.

Ovo pravilo ne važi za zdravu hranu. Tada, i da nas posluže takvu, podsvesni zaštitni mehanizam se ne aktivira i možete slobodno jesti i ne brinuti o svom zdravlju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni