Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Tahini od susama - sastav, koristi i upotreba

Tahini od susama - sastav, koristi i upotreba

HrisiHrisi
Početnik
40
Tahoni od susama

Tahini od susama je izuzetno koristan, ukusan i prijatan sastojak. On predstavlja pastu od mlevenih semenki susama. Njegova upotreba u kujinji je u slanim, ali i u slatkim jelima.

Tahini od susama sadrži mnogo sastojaka, koji su važni za organizam. Među njima su magnezijum, gvožđe, kalijum i kalcijum. Pun je i vitamina, ovaj sastojak se koristi za čišćenje jetre, stimuliše rast ćelija, prevencija je anemije, daje energriju i tonu, koristi se za mršavljenje itd.

Hajde da detaljno pogledamo još neke njegove koristi.

Dobro deluje za bolje zdravlje srca - za koje "krivicu" imaju masne kiseline. One smanjuju holesterol i deluju kao preventiva protiv kardiovaskularnih bolesti. Zbog sadržaja nekih sastojaka, tahini od susama se koristi i za smanjivanje krvnog pritiska.

Stimuliše procese u mozgu - zahvaljujući korisnim masnim kiselinama koje blagotvorno utiču na nervna tkiva. Tahini jača pamćenje i razmišljanje i usporava razvoj alchajmerove bolesti.

Tahini

Jača imunitet - sadržaj bakra, gvožđa i selena govori samo za seve. Oni jačaju i čuvaju imunitet od bakterija, a od tamo dolaze svi problemi povezani sa njim.

Stara se o zdravlju kostiju - što je, razume se zbog sadržaja kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Ovi elementi pomažu većoj gustini i zdravlju kostiju.

Pomaže pri gubljenju viška težine - mnoge dijete uključuju tahibi kao sredstvo za mršavljenje. Pošto u sebi sadrži mnoga korisna svojstva i u isto vreme je prijatan za konzumiranje, on je savršeni sastojak u ograničenom režimu ishrane.

Pomaže kod akni i kod drugih kožnih bolesti - sprečava proces upala koje ih izazivaju. Osim toga pomaže tonusu i svežem izgledu kože, pomaže proizvodnju i održavanje kolagenih vlakana.

Pomaže kod stomačnih problema kao što su kolitis, gastritis i čir - deluje olakšavajuće i čisti želudac. Stimuliše proizvodnju želudačnih sokova. Za takve probleme se preporučuju oljuštene semenke susama.

Smanjuje rizik od bolesti raka - tahini od susama sadrži svojstva koja se zovu lignani, koji pomažu tome.

Humus

U kuhinji se ovaj sastojak široko prilaže. Tahini od susama je osnovni sastojak u klasičnom humusu. Možete ga dodati u salate, povrće, supe. Može biti i jedan odličan zdrav doručak, kao deo vaše posute sa voćem, muslijem i kiselim mlekom.

Dovoljne su 2 kašike da biste uzeli svojstva potrebna za dan.

Sa njime možete napraviti i slatko i slano jelo. Mogućnosti su beskrajne, eksperimentišite i uživajte u ovom zdravom i bogatom elementu koji je u sastavu vašeg menija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest