Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Rafinisani šećer i rizici koje krije

Rafinisani šećer i rizici koje krije

AdminAdmin
Glavni urednik
2523
Rizici od rafinisanog šećera

Preterana konzumacija šećera može bukvalno da začepi ljudski organizam. Preterivanje sa rafinisanim šećerom i kolačima napravljenim sa njim krije niz rizika po zdravlje. Pogledajte 7 najizraženijih opasnosti od konzumacije šećera.

Ispostavlja se da je prvi na listi rizika koje rafinisni šećer krije iscrpljivanje vitamina B1 u organizmu. Ovaj vitamin igra važnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata, proteina i u sintezi nukleinskih kiselina. Deficit vitamina B1 remeti provodljivost nervnih impulsa u centralni nervni sistem, smanjuje njihove sposobnosti pamćenja.

Rafinisani šećer stvara idealnu sredinu u ustima za razvoj bakterija. Preterivanje sa slatkišima poput čokoladnih torti i ukusnih kolača dovodi do formiranja zubnih karijesa.

U nerazumnim količinama rafinisani šećer smanjuje zaštitne funkcije organizma. Zahvaljujući njemu smanjuje se sposobnost belih krvnih zrnaca da ubijaju bacile što dovodi do supresije imunog sistema.

Pretvaranje glukoze u trigliceride povećava nivo masti u krvi. Rafinisani šećer pomaže i u pojavljivanju podmukle hipoglikemije i početka dijabetesa kod odraslih.

Kada u želucu ima više od 10% šećera nastupaju neprijatni stomačni poremećaji. Važno je da se zna da je koncentrisani šećerni rastvor snažno iritantno sredstvo za sluzokožu.

Druga nezdrava posledica prekomerne upotrebe belog šećera je konstipacija. Do ovog stanja se stiže budući da je hrana bogata šećerom obično siromašna celulozom. Kao što je poznato zatvor nastupa kao rezultat nedovoljne količine celuloze u unetoj hrani.

Uzimanje preterano velikih količina šećera dovodi i do infarkta miokarda. Oni koji gutaju 110 g šećera (ekvivalentno 22 kašičice šećera), su pet puta skloniji srčanom udaru u odnosu na one koji uzimaju 60 grama (12 kašičica) šećera.

Zaključak: Sa izuzetkom voća, savršena hrana bi trebalo da sadrži minimalne količine šećera (ako ih uopšte i ima). Još je važno istaknuti da rafinisani šećer ne sadrži vitamine i minerale.

Šećer u voću

Svaki dan čujemo da je višak šećera i masti štetan za vaše zdravlje. Koliki broj nas sluša ta upozorenja i primenjuje ih u praksi?

Da li znate kako višak šećera može da utiče na vaše zdravlje? Možda ste primetili kada jedete nešto slatko da vas bole zubi, a ponekad je čak ručak neprijatna uspomena, zato što je čokolada koju ste upravo pojeli pokazala efekat.

Prema američkim stručnjacima rafinisani šećer doprinosi pojavi ćelija raka i ima za cilj da poveća vrednost holesterola kod odraslih.

Osim toga može da ima efekat slabljenja vida, a kod dece dovodi do gojaznosti.

Pored toga, rafinisani šećer u kolačićima, bombonama i sočnim tortama koje ne propuštamo ni za jedan obrok, povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Prvi znakovi šteta od rafinisanog šećera su ekcemi, zabrinutost, otežana koncentracija i česta oboljenja.

Konzumacija rafinisanog šećera dovodi do slabljenja imunog sistema i telo više ne može da se bori sa infekcijama i bakterijama. Međutim, mere za potpuno izbacivanje šećera iz ishrane su rizične. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini zdravom telu je potrebno slatko, slano, gorko i kiselo svakog dana kako bi se osećalo punim.

Eksperti smatraju da je najbolji način da izbegnete komplikacije koje mogu da se pojave jeste da zamenite svakodnevni šećer medom ili slatkom hranom, ali koja nije štetna na dugoročnom plan.

Možete da zasladite svakodnevnu kafu medom, ali možete da je uključite i u sastav torti. Jutarnji čaj se preporučuje nezaslađen, a ukoliko želite, možete da koristite listove stevije za njega koji će dati sladak i ukusan ukus vašem svakodnevnom čaju.

Slatko voće može da se koristi za brz desert, sirova torta ili drugi omiljeni kolač bez neophodnog dodavanja šećera. Kruške, jabuke, krem sir mogu da se koriste u vašim prazničnim pitama, palačinkama, tortama za goste, bez neophodnog dodavanja rafinisanog šećera u njih. Sve što treba da uradite jeste da razmislite o zdravim alternativama šećera i videćete da možete lako da ga zamenite bez mnogo truda.

Rafinisani šećer u tortama

Izbacite navike povezane sa konzumacijom šećera

Drugi važan korak je da identifikujete navike koje vas podstiču da jedete šećer. Kombinacija dva zadovoljstva izbacivanje čini još težim, ali ukoliko imate volju, uspećete.

Na primer mnogi ljudi su navikli da jedu nešto slatko dok gledaju omiljenu televizijsku emisiju. Da biste se oslobodili ovog iskušenja, barem na izvesno vreme, možete da probate da uradite nešto drugo prijatno umesto da gledate televizor, ili da jedete nešto slano, umesto slatkiše. Na primer domaće kokice. A zašto da ne i čips od povrća. Na primer čips od kelja je odlična ideja.

Takođe, drugo snažno iskušenje je iskušenje grupe. Kada izlazite sa svojim prijateljima i oni kupuju sladoled sa orašastim plodovima i mole vas da i vi uzmete takav, mnogo je teže da odolite. Možete da pokušate da donesete zajedničku odluku u tom smislu i da izbegavate svu tu hranu ili da im kažete da prosto želite da izbacite i da prestanete da se iskušavate.

Naoružajte se strpljenjem. Iako izgleda mnogo teško za poverovati, nakon što prođete početni period kada mislite samo na krofnice sa kremom ili kroasane sa čokoladom, videćete da nakon nekoliko nedelja prosto nećete osećati potrebu da konzumirate rafinisani šećer. Budite strpljivi i ohrabrujte se da pređete kroz najteža iskušenja, ona koja se pojavljuju odmah nakon odluke da izbacite šećer.

Kao što je već postalo jasno, rizika od konzumacije rafinisanog šećera nije malo. Ali ako se pozdravite sa ovim zaslađivačem, osetićete mnoštvo pozitivnih poboljšanja. Na primer tako ćete veoma brzo smršati, bićete energičniji. Imaćete želje za više stvari. Postoji mogućnost da se otarasite problema sa varenjem, lošeg daha, umora, teškog uspavljivanja. Dajte si barem mesec dana vremena i videćete koliko će se promeniti vaš život.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest