Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koje namirnice su bogate folnom kiselinom?

Koje namirnice su bogate folnom kiselinom?

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Jagode su veoma bogate folatima

Folna kiselina, takođe nazvana vitamin B9, izuzetno je važna za zdravlje. Reguliše pritisak, čime smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Poznata je činjenica da je hrana koja sadrži folnu kiselinu veoma dobra za trudnice. Pomaže ćelijama da se umnože. Potrebna je za formiranje placente, kao i za izgradnju koštane srži embriona.

Adekvatna konzumacija folne kiseline smanjuje rizik od oštećenja bebe do 70% pomažući pravilnom razvoju kičme, mozga, formiranju DNK i dobrom razvoju ćelija.

Unos folne kiseline treba udvostručiti tokom trudnoće. Potrebna količina kod trudnica je 0, 4 miligrama dnevno.

Vitamin tonira i smanjuje nivo hormona stresa. Posebno je koristan za žene sklone anemiji.

Evo nekih namirnica koje imaju visok sadržaj folne kiseline:

Među voćem su jagode i narandže. Jagode su dobar izvor minerala: kalijuma, gvožđa i magnezijuma. Takođe su bogate vitaminom C, sa 100 g jagoda koje pokrivaju preporučenu dozu za dan. Jagode takođe sadrže mnogo korisnih fitonutrijenata, uključujući flavonoide, antocijanidine i elaginsku kiselinu.

Avokado je bogat folnom kiselinom.

Avokado je takođe vredan izvor folne kiseline. Avokado je veoma bogat kalijumom, gvožđem, cinkom i magnezijumom, vitaminima A, PP, E, B1, B2, B6. 100 grama sadrži 218 kalorija. Osim toga, avokado obezbeđuje telu proteine u količinama koje lako mogu zameniti meso i sir u svakodnevnoj ishrani.

Jaja. Sastav jaja sadrži vitamine A, D, B2, B12, folnu kiselinu. Mineralni sadržaj jaja predstavljaju gvožđe, fosfor, kalcijum, natrijum, kalijum, magnezijum, sumpor, hlor i drugi.

Sočivo. Pored folne kiseline, ova biljka je veoma korisna zbog vlakana koje sadrži.

Prokelj ima folnu kiselinu

Prokelj. Budućnim majkama preporučuje se da u ishranu uključe prokelj, jer je to odličan izvor folne kiseline. Neophodan je za pravilnu izgradnju nervnog sistema i smanjuje rizik od urođenih mana kod dece. Povrće značajno smanjuje rizik od nekih karcinoma.

Zelena salata, spanać, grašak, peršun i brokoli takođe sadrže velike količine folne kiseline. Takođe se nalazi u džigerici, mekim sirevima, ovsenim pahuljicama i pšeničnim klicama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest