Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koje su namirnice bogate kapsaicinom?

Koje su namirnice bogate kapsaicinom?

Viktoria NeikovaViktoria Neikova
Početnik
281266
kapsaicin

Kapsaicin je naziv hemijskog jedinjenja, ili 8-metil-N-vanilil-6-nonenamida. To je takođe aktivna supstanca ljute paprike, koja izaziva iritantno dejstvo u telu sisara, uključujući ljude, stvarajući osećaj peckanja u tkivima.

Ova supstanca se najčešće nalazi u placentnom tkivu ljutih paprika, a u mnogo manjim količinama može se naći u mesnatim delovima paprike. Kao primena, kapsaicin se koristi u kuvanju da bi dao oštar ukus zbog osećaja peckanja koji daje hrani. Kada se konzumira u većim količinama, supstanca može izazvati peckanje i iritaciju na osetljivim delovima tela.

Evo namirnica u kojima možete pronaći kapsaicin:

Kapsaicin se nalazi u svakom pojedinom pikantnom jelu svetske kuhinje. Najpoznatiji je po rasprostranjenosti u ljutim papričicama, a konzumacijom izaziva oštro peckanje ili čak osećaj gorenja sluzokože.

Osim čili papričica, kapsaicin se može naći u bilo kom ljutom začinu, aditivu za hranu ili drugoj vrsti pikantne hrane.

Uprkos svom ljutom i oštrom ukusu, kapsaicin je sastojak koji ima ogromne koristi u raznim industrijama. Koje su prednosti ovog ljutog sastojka?

namirnice bogate kapsaicinom

1. Dejstvo protiv bolova

Kapsaicin se često koristi za ublažavanje bolova uzrokovanih migrenama, naprezanjem mišića, uganućama, dijabetičkom neuropatijom, artritisom i još mnogim drugim oboljenjima. Njegovo delovanje u početku je da stimuliše izvore bola, a zatim da smanji njegov intenzitet.

2. Dodatak ishrani

Osim u ljutim paprikama, kapsaicin se može naći u obliku dijetetskih suplemenata. Prednost ovih suplemenata je što poboljšavaju procese varenja i povećavaju sadržaj želudačnih sokova, čime se uništavaju bakterije u telu.

3. Kozmetičke koristi

Kapsaicin je ljuta supstanca koja ima snažni stimulans i tako deluje preventivno protiv opadanja kose. Jedinjenje postiže ovaj efekat aktiviranjem odgovarajućih receptora ispod kože koji proizvode peptide. Ako se kapsaicin koristi duže vreme, on će stimulisati faktor rasta sličan insulinu i ubrzati rast kose.

Ostale kozmetičke koristi ove ljute supstance su:

- sredstvo sa antioksidativnim delovanjem;

- sredstvo protiv peruti;

- sredstvo protiv gljivica i mikroba.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest