Tokom poslednjih decenija se konzumacija namirnica sa šećerom drastično povećala, pa se zajedno sa njom povećao i broj gojaznih ljudi, kao i onih sa dijabetesom. Šećer je oblik ugljenih hidrata i može se nači u raznim namirnicama, uključujući i pojedine vrste voća i povrća.
Svaki ljudski organizam ima potrebu za šećerom, ali ako se on unosi u količinama koje su veće od potrebnih, onda on može ugrozi zdravlje. Pomoću aplikacije su otkrivene namirnice koje sadrže najveće količine rafinisanog šećera.
Med, melasa, javorov sirup i zaslađeni napici - 100% rafinisanog šećera
Bezalkoholni napici - 95% rafinisanog šećera;
Bombone, nugat - 93% rafinisanog šećera;
Sušeno voće - 81% rafinisanog šećera;
Keks, torte i kolači - 75% rafinisanog šećera;
Marmelada - 56% rafinisanog šećera;
Namirnice od žitarica - 56% rafinisanog šećera;
Voće iz konzerve - 52% rafinisanog šećera;
Sosevi - 38% rafinisanog šećera;
Sladoled i mlečni šejkovi - 25% rafinisanog šećera;
Pojedine namirnice, poput voća, povrća i mlečnih proizvoda, imaju prirodne šećere. Prirodnim šećerom je posebno bogato južno voće, zrele banane, lubenica i urme.
U voće sa nižim sadržajem šećera spadaju jabuke, kruške i sitno šumsko voće.
Komentari