Bonapeti.rs»Članci»Dijete»Začini za zdravu ishranu

Začini za zdravu ishranu

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Različiti začini

Mnogi od svakodnevnih začina ne samo da dodaju pikantnost jelu i poboljšavaju njegov ukus, već su i izuzetno korisni za vaše zdravlje.

Evo delovanja nekih od najpopularnijih začina u našoj kuhinji.

Kumin

Kumin poboljšava cirkulaciju krvi, pomaže kod kašlja, ublažava bolove u stomaku i crevima. Kumin može da se koristi i kao čaj (1 kašičica kumina prelije se sa 250 ml ključale vode i posle 10 minuta procedi). Čaj se pije topao, u malim gutljajima. Uklanja gasove i grčeve u digestivnom traktu.

Šafran

Šafran se preporučuje kod anemije i kardiovaskularnih bolesti. Pročišćava krv, leči seksualnu impotenciju i deluje antiseptično.

Kardamon

U tradicionalnoj indijskoj medicini kardamon se smatra najboljim stimulansom za varenje, koji, za razliku od bibera, senfa, luka i belog luka, ne iritira sluzokožu usta i želuca. Indijski lekari veruju da kardamon takođe pomaže kod mučnine.

Karanfilić

Preporučuje se kod kardiovaskularnih bolesti, ateroskleroze, pogoršanja pamćenja u starosti, hernije i bronhitisa. Kanfilić takođe stimuliše apetit i uklanja gastrointestinalne bolove.

Menta

Napitak os mente poboljšava cirkulaciju krvi, uklanja težinu u stomaku i pomaže kod tegoba. Čaj od mente (2-3 šolje dnevno) uklanja gorušicu.

Slačica

Ublažava simptome prehlade i skraćuje njihovo trajanje.

Peršun

Napitak od kuvanog peršuna je koristan za zadržavanje tečnosti u telu, uključujući oticanje vena. Listovi se melju mlinom za meso, preliju vrelom vodom i infuziraju 8-10 sati. Smesa se zatim procedi i dodaje sok od jednog limuna. Uzimajte 1/3 šolje 3 puta dnevno pre obroka 3-5 dana (ne tokom trudnoće).

Muskatni oraščić

Vekovima se koristi za lečenje bubrega i želuca. Muskatni oraščić se preporučuje i za proširene vene, jer ublažava bol i poboljšava cirkulaciju krvi.

Kurkuma

Pomaže kod smetnji u varenju, pročišćava krv, poboljšava funkciju jetre, štiti od kašlja i prehlade, a zahvaljujući antiseptičkom dejstvu deluje i tonik (posebno za kožu).

Cimet

Ima antiinflamatorno i lekovito dejstvo. Stimuliše rad srca, reguliše varenje. Preporučuje se u dijetetskoj ishrani - kod bolesti jetre, bubrega, bešike.

Aleva paprika

Naročito ljuta aleva paprika je bogata ugljenim hidratima, proteinima, mineralnim solima i vitaminima. Količina vitamina C u biberu je mnogo veća čak i nego u limunu. Aleva paprika ne samo da podstiče apetit, poboljšava varenje i cirkulaciju krvi, već stvara i nepovoljnu sredinu za razvoj mnogih vrsta bakterija. Pomaže i kod reumatizma.

Infuzije različitih začina pripremaju se na sledeći način (ako nije izričito navedeno): sipajte 1 šolju kuvane vode, 1 kašika sitno iseckane sveže biljke (ili 1 kašičica osušene) i infuzirajte ih 2-3 minuta. Tečnost se procedi i uzima u malim gutljajima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest