Mnogi od svakodnevnih začina ne samo da dodaju pikantnost jelu i poboljšavaju njegov ukus, već su i izuzetno korisni za vaše zdravlje.
Evo delovanja nekih od najpopularnijih začina u našoj kuhinji.
Kumin
Kumin poboljšava cirkulaciju krvi, pomaže kod kašlja, ublažava bolove u stomaku i crevima. Kumin može da se koristi i kao čaj (1 kašičica kumina prelije se sa 250 ml ključale vode i posle 10 minuta procedi). Čaj se pije topao, u malim gutljajima. Uklanja gasove i grčeve u digestivnom traktu.
Šafran
Šafran se preporučuje kod anemije i kardiovaskularnih bolesti. Pročišćava krv, leči seksualnu impotenciju i deluje antiseptično.
Kardamon
U tradicionalnoj indijskoj medicini kardamon se smatra najboljim stimulansom za varenje, koji, za razliku od bibera, senfa, luka i belog luka, ne iritira sluzokožu usta i želuca. Indijski lekari veruju da kardamon takođe pomaže kod mučnine.
Karanfilić
Preporučuje se kod kardiovaskularnih bolesti, ateroskleroze, pogoršanja pamćenja u starosti, hernije i bronhitisa. Kanfilić takođe stimuliše apetit i uklanja gastrointestinalne bolove.
Menta
Napitak os mente poboljšava cirkulaciju krvi, uklanja težinu u stomaku i pomaže kod tegoba. Čaj od mente (2-3 šolje dnevno) uklanja gorušicu.
Slačica
Ublažava simptome prehlade i skraćuje njihovo trajanje.
Peršun
Napitak od kuvanog peršuna je koristan za zadržavanje tečnosti u telu, uključujući oticanje vena. Listovi se melju mlinom za meso, preliju vrelom vodom i infuziraju 8-10 sati. Smesa se zatim procedi i dodaje sok od jednog limuna. Uzimajte 1/3 šolje 3 puta dnevno pre obroka 3-5 dana (ne tokom trudnoće).
Muskatni oraščić
Vekovima se koristi za lečenje bubrega i želuca. Muskatni oraščić se preporučuje i za proširene vene, jer ublažava bol i poboljšava cirkulaciju krvi.
Kurkuma
Pomaže kod smetnji u varenju, pročišćava krv, poboljšava funkciju jetre, štiti od kašlja i prehlade, a zahvaljujući antiseptičkom dejstvu deluje i tonik (posebno za kožu).
Cimet
Ima antiinflamatorno i lekovito dejstvo. Stimuliše rad srca, reguliše varenje. Preporučuje se u dijetetskoj ishrani - kod bolesti jetre, bubrega, bešike.
Aleva paprika
Naročito ljuta aleva paprika je bogata ugljenim hidratima, proteinima, mineralnim solima i vitaminima. Količina vitamina C u biberu je mnogo veća čak i nego u limunu. Aleva paprika ne samo da podstiče apetit, poboljšava varenje i cirkulaciju krvi, već stvara i nepovoljnu sredinu za razvoj mnogih vrsta bakterija. Pomaže i kod reumatizma.
Infuzije različitih začina pripremaju se na sledeći način (ako nije izričito navedeno): sipajte 1 šolju kuvane vode, 1 kašika sitno iseckane sveže biljke (ili 1 kašičica osušene) i infuzirajte ih 2-3 minuta. Tečnost se procedi i uzima u malim gutljajima.
Komentari