Zakoni zdrave ishrane

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1501
Zdrava ishrana

Hrana i kultura ishrane takođe imaju svoje osobenosti i potrebno je da ih se pridržavamo ukoliko želimo da započnemo zdrav način života. Evo i koji su zakoni zdrave ishrane:

1. Veoma je važno da jedete voće pre glavnog jela - ono se mnogo brže razgrađuje od bilo koje druge vrste hrane i treba da se jede barem sat vremena pre druge vrste hrane.

2. Nemojte pržiti - dinstajte, kuvajte, čak i pecite, ali izbegavajte prženu htanu. Ona previše opterećuje želudac, osim toga, masna je. A dobro spremljeno pečeno meso takođe može biti isto toliko ukusno, kao i prženo.

3. Zaboravite grickalice, čips i razne druge vrste grisina nejasnog sadržaja i kvaliteta. Mnogo je bolje da pojedete neko voće umesto takve vrste "hrane". Ono će vam dati neophodne sastojke za organizam.

4. Treba da postoji raznovrsnost u ishrani - ukoliko je vaš jelovnik za ručak uključivao krompir, bilo bi dobro uveče da pojedete pirinač na primer. Nije dobra ideja da jedete jednu te istu stvar dva puta na dan.

5. Kada želite da pojedete nešto od mesa, nemojte kupovati viršle ili mleveno meso nejasnog sadržaja. Bolje kupite meso, a mlevemo meso kupujte sveže i mleveno u posebnim prodavnicama za meso.

Doručak u krevetu

6. Pritom obavezno obilno doručkujte. Ovo je zaista najvažniji obrok u danu - daje vam dovoljno snage za sve što ste planirali.

7. Večerajte do 18:00 svakog dana, nakon toga ne bi trebalo da jedete nikakvu tešku hranu. Ako ipak ogladnite, pojedite voće, ali ne neposredno pre nego što legnete.

8. Treba da pijete mnogo vode - većina ljudi zanemaruje vodu i njena svojstva. Što više vode pijete tokom dana, to će biti bolje za vaš organizam.

9. Idite svakodnevno u šetnju - da li ćete peške ići na posao ili ćete odvojiti vreme nakon toga, ali je veoma važno da se svakodnevno krećete.

10. Nemojte se osećati krivim ukoliko neko od pravila nije ispoštovano - pokušajte da se ne ponavlja, ali ni u kakvom slučaju nemojte osećati krivicu ili nemojte kažnjavati sebe ograničavajući se u nečemu.

11. Iako nije dobro da jedete grisine ili vafle, u slučaju da vam se ipak prijede nešto što ne spada u zdravu hranu - jedite, nije potrebno da se nervirate i da mislite na to celog dana. Bolje je za organizam da pojedete i da zasitite njegovu želju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest