Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Finese prilikom pripremanja savršenog paja od jabuka

Finese prilikom pripremanja savršenog paja od jabuka

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4515948

Savršen paj od jabuka iziskuje prepečenu koricu od maslaca i majstorski začinjen nadev. Evo kako da ih dobijete. Da li postoji nešto divnije od jednog zaista dobro spremljenog domaćeg paja od jabuka?

Aroma jeseni i komfora se oseće u celom domu. Nežna korica i sladak voćni nadev se kombinuju kako bi stvorili ovaj uniktni kolač od jabuka. Ali nisu svi pajovi od jabuka isti. Neki se prave sa voćem mlevenim u kašu koje se zapeče više kao pire od jabuka, nego kao kriške jabuke. U drugom se "maskira" čist jabukov ukus sa previše mnogo cimeta. Treći imaju vlažnu koru ili previše sočan nadev od jabuka.

Saveti za pravljenje lepog paja od jabuka

1. Svaki put birajte testo koje je skroz od maslaca

Kada je reč o testu za paj, svako više voli ukus maslaca. Ali sa punomasnim testom za paj može da bude teško da se radi, s obzirom na to da je njegova temperatura topljenja niže od drugih masnoća, i postoji veća verovatnoća da će se zalepiti za tepsiju i teže da se razvije (koristite okrugli kalup za paj pokriven pregamentnim papirom);

2. Izaberite tvrde, srednje slatke jabuke

Sve jabuke su lepe, ali nažalost nisu sve odgovarajuće za paj. Ono što se traži u jabukama za paj je balans između slatkog i gorkog ukusa i čuvanje njihove forme nakon pečenja. Lepo bi bilo da čak jabuke budu od različite sorte. Zanumljivo je da što je jabuka kiselija, to je manje verovatno da će se raspasti za vreme kuvanja.

3. Uključite cimet kao začin

Topla pikantnost cimeta je od suštinskog značaja za ukus u potpunosti američkog paja od jabuka koji ponekad može da bude poražavajuć. Takođe, aroma muskatnog oraščića pomaže u umekšavanju ukusa cimeta i završva celokupni ukus paja.

- Drugi često sretan problem sa pajom je nadev koji cui iz aromatičnog paja dok ga sečete. Ono što pomaže da ne dođe do takvog problema je korišćenje pravilne količine zgušnjivača prilikom njegovog pravljenja;

- U neke recepte se dodaje jabukovo sirće kako bi se obezbedila dodatna tečnost koja će hidrirati testo dok se razvija. Kiselina u sirćetu pomaže da se spreči formiranje viška glutena što bi dovelo do tvrđe korice.

Omiljeni recet za paj od jabuke

Sastojci za koru od maslaca:

- Kokosovo brašno - 100 g

- Belo brašno - 140 g

- Kravlji maslac - 125 g

- Jaja - 1 komad

- Šećer u prahu - 4 supene kašike

- Hladna voda/Sveže mleko - 4 supene kašike

- Esencija ruma - nekoliko kapljica

Za nadev:

- Jabuke - 700 g

- Smeđi šećer - 1 šolja

- Cimet

- Vanila

- Suvo grožđe - 30 g

- Bademi - 60 g, sirovi

Prosejemo brašno u posudu. Dodajemo hladni maslac u kockicama u njih zajedno sa šećerom u prahu i vodom. Umesimo testo tako što dugo ne mesimo. Raspoređujemo testo prstima u tepsiju za paj na pergamentni papir.

Peremo, gulimo jabuke i sečemo ih na male kockice u posudu. Dodajemo smeđi šećer, suvo grožđe, esenciju ruma i bademe (prethodno samlevene u secku). Izmešamo i stavljamo na koru.

Pokrivamo folijom i stavljamo tespiju sa aromatičnim pajom od jabuka u frižider na sat vremena. Možete da probate da ćelirate voće. Neka Vam je slatko!

Pogledajte još predloga za paj:

- paj od bundeve;

- voćni paj;

- paj sa kruškama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji