Jabuka je odličan izvor energije, jer 100 grama ovog voća sadrži do 13, 81 g ugljenih hidrata. Može se konzumirati u svežem stanju, služi kao sirovina za kuvanje i pripremanje pića.
Jabuke vole mnogi, ali ne mogu svi da zamisle kako je lako oljuštiti jabuku.
U nedostatku vremena, svima smeta što je za preradu jabuka potrebno mnogo da se ona oljušti i odvoji srce. Neki više vole da jednostavno i zgodno iseku jabuku na 4 dela, očiste jezgro i brzo i lako oljušte kožicu pomoću ljuštilice za voće i povrće.
Svako ima svoj način ljuštenja jabuka, ali postoji laka i brza opcija.
Oljuštiti jabuku je prilično lak i brz proces. Obavezno uzmite veoma oštar nož da bi akcija bila što efikasnija.
Naoštrite nož pre nego što započnete proces ljuštenja jabuke za lakše sečenje.
Uzmite nož u desnu ruku (ili levu, ako ste levoruki), drugom rukom držite voće palcem, prva dva prsta treba da budu na vrhu tupe strane sečiva, a poslednja dva prsta na dršci noža.
Probušite kožu jabuke nožem koristeći palac leve ruke, počnite da sečete koru, krećući se u oblik spirale.
Nastavite da rotirate jabuku, secite koru dok ne dođete do dna jabuke.
To je sve! I prijatan vam bio obrok od jabuka.
Ako imate jabuke na raspolaganju, ne preostaje vam ništa drugo nego da pripremite:
- ukusan kolač od jabuka;
- ili pečene jabuke;