Zeleni Čaj

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196
Zeleni čaj

Zeleni čaj je poznat još kao kineski čaj i jedan je od najrasprostarnjenijih toplih napitaka na svetu. S dokazanim terapeutskim i lekovitim svojstvima zeleni čaj sadrži dva puta manje kofeina od kafe i ima stimulirajući efekat, koji osvežava bez pojave poznate drhtavice. Hiljadama godina na azijskom kontinentu praktikuju takozvanu ceremoniju čaja. Ispijanje zelenog čaja je inače više od ceremonje, jer je u nekim slučajevima u stanju da spase ljudski život. Prema mnogim istraživanjima među ljubiteljima napitka niži je rizik od kardiovaskularnih oboljenja, moždanog udara, tumora pa čak i zubnog karijesa.

Treba da se razgraniče ostali biljni čajevi i najviše čaj od kamilice, od pravog zelenog čaja. Camellia sinensis je čajna biljka, a široko rasprostranjen u azijskim državama, zeleni čaj predstavlja obrađene na pari i isušene listove ove biljke. Za razliku od njega tradicionalni engleski čaj, nazvan crni, prolazi kroz proces fermentacije, koja mu daje jaku aromu i tamniju boju, ali smanjuje količinu korisnih hemijskih jedinjenja koja se nalaze u njemu.

Početkom devedesetih godina 20. veka naučnici su ustanovili da je među japanskim ženama koje praktikuju umetnost ceremonije čaja "ča-na-ju" manja smrtnost. Mnogobrojni radovi na tu temu dokazuju da hemijska jedinjenja u zelenom čaju - uglavnom polifenoli koji čine 30% težine isušenih listova, spadaju među najmoćnije antioksidanse ikad otrkivene. Antioksidansi su jedinjenja koja blokiraju slobodne radikale koji uništvaju ćelije u celom organizmu i povećavaju rizik od razvitka teških bolesti kao što je rak.

Istorija zelenog čaja

Zeleni čaj je poznat ljudima u celom svetu stotinama godina unazad. Veliki deo stručnjaka je mišljenja da mu je rodna zemlja Azija i tačnije - Kina. Postoje i oni koji trvrde, da zeleni čaj vodi poreklo iz srednjeg istoka i Japana. Prva svedočanstva o zelenom čaju datiraju jop iz 780. godine pre Hrista. U Japan je unesenu 12. veku. Brzo je ušao u manastire i imanja vladajućih. Na samom početku zeleni čaj se pio kao lek. U manastirima su ga monasi koristili kao sredstvo koje ih drži budnim tokom meditacije. Englezi su odmah iskoristili kvalitete zelenog čaja kad je ušao u njihovu zemlju u 17. veku. Malo nakon toga stvorili su i svoju svetski poznatu tradiciju pijenje čaja.

Zeleni čaj sa mentom

Sastav zelenog čaja

U zelenom čaju se nalaze ogromne doze vitamina C i vitamina P. Vitamin P učvršćuje zidove kapilara, smanjuje njihovu krtost i uništavanja, posebno kod starijih ljudi.

Dnevna doza zelenog čaja koje je dovoljna kao profilaktička mera, iznosi 2-3 šolje. Uobičajena doza je 250-300 mg, uneta jednom dnevno. Hranljivi dodaci sa zelenim čajem, koji se prodaju u prodavnicama zdrave hrane i apotekama, takođe imaju terapeutsko dejstvo.

Ako ste ljubitelj napitka o d čaja sa svežim mlekom, dobro je da znate da se tako lišavate nekog od njegovih lekovitih svojstava. Razlog za to je što se belančevine u mleku vezuju za polifenole i potiskuju njegova lekovita svojstva. Zeleni čaj sadrži ketehine koji su potencijalni antioksidansi - sto puta moćniji od vitamina C. Oni dokazano štite ćelijsku DNK od promena koje progresiraju do kancerogenih oboljenja. Crni čaj takođe sadrži katehin ali u mnogo manjim količinama.

Izbor i čuvanje zelenog čaja

Kupujte zeleni čaj koji je u čvrsto zatvorenom pakovanju. Čuvanje se vrši u suvim i tamnim prostorijama, daleko od vlage i direktne sunčeve svetlosti.

Koristi od zelenog čaja

Zeleni čaj pomaže u ozdravljenju i ima blagotvorno dejstvo na bolesna stanja. Koristi se za lečenje atletskog stopala, afti u ustima, glavobolje, dijareje, zubobolje i bolova u desnima. Zeleni čaj je u stanju čak da odstrani neprijatan miris nogu i da smanji povišenu temperaturu. Odlično je, i dokazano, sredstvo za lečenje opekotina od sunca, svraba i čak hemoroida. Zeleni čaj pomaže izbacivanju teških metala iz ljudskog tela.

Magična lekovita sila ovog dara prirode daleko se koristi i ne samo kod problema sa zdravljem. Prevenntivna i lekovita svojstva su dokazana u lečenju mnogih vrsta raka. Prema mnogobrojnim istraživanjima, sprovedenim u Kini, redovan unos zelenog čaja smanjuje značajno rizik od raka želuca i jednjaka. Većina istraživanja, sprovedenih na bazi dobrovoljnih grupa, koje su se sastojale od ljudi koji redovno piju zeleni čaj i onih koji ne konzumiraju ovaj koristan napitak, navode da zeleni čaj predupređuje od kancerogenih bolesti. Razume se, ima i takvih istraživanja koja ne otkrivaju vezu između konzumacije čaja i profilaktike kancerogenih oboljenja.

Šolja zelenog čaja

Zeleni čaj je dokazano efikasan kod prevencije raka kože. U tom slučaju on je jedanko efikasan u formi napitka ili korišćen na koži. U procesu izrade su tablete sa zaštitnim svojstvimaa zelenog čaja za oštećenja kože nastalih od sunca, kao i spoljašnje primene kod predkancerogenih kožnih promena. Kao rezultat mnogo kozmetičkih firmi i proizvođača su počeli da uključuju zeleni čaj u kozmetiku zbog moćnih anitoksidansnih svojstava koji su sposobni i za smanjenje bora.

Osim kao profilaktičko sredstvo protiv kancerogenih oboljenja, zeleni čaj može da pomogne ljudima već obolelim od raka. Katehini u zelenom čaju potiskuju proizvodnju enzima urokinaze, neophodnog ćelijama raka da se razvijaju. Pretpostavlja se da katehini mogu da stimilišu i proces programirane ćelijske smrti ili apoptoze u ovim ćelijama. Jedno sedmogodišnje istraživanje potvrđuje da kod pacijentkinja sa rakom dojke kojei piju 5 šolja zelenog čaja dnevno, rizik od širenja na limfne čvorove bio niži u poređenju s ženama koje su uzimala manje količine ovog napitka.

Ogromna je korist zelenog čaja na zdravlje srca. Polifenoli kao moćni antioksidansi pritiču u pomoć svuda gde slobodni radikali nisu napravili nikakva oštećenja uključujući i u arterijama. Čaša ili dve zelenog čaja svakodnevno može da se pokaže kao jak saveznik u borbi sa srčanim bolestima. Hemijske materije u čaju sprečavaju oksidaciju holesterola.

Kada je holesterol napadnut od strane slobodnih radikala raste verovatnoća da se nataloži na zidove arterija što je korak ka razvitku kardiovaskularnog oboljenja. Kod ljudi koji redovno piju zeleni čaj, rizik od smrti usled srečanih problema je 58% niži, navode rezultati jednog istraživanja. Ono takođe navodi da je rizik najmanji kod onih koji piju po 4 šolje zelenog čaja dnevno. Blagotvorno dejstvo se duguje flavonoidima koji su grupa jedinjenja koji uključuji i polifenole u čaju.

Polifenoli dokazano čuvaju i osteljive moždane krvne sudove od oštećenja što smanjuje rizik od apopleksije. Zeleni čaj sadrži i izvesnu količinu fluorida koji ojačava zube i smanjuje formiranje karijesa. Tanini i polifenoli u zelenom čaju potiskuju bakterije koje štete zubima. Istraživanja navode da čaj poboljšava otpornost zubne gleđi na agresivne kiseline u ustima.

Zeleni čaj sadrži i opore supstance koje predstavljaju jake protivupalne materije. Zato jedna vlažna kesica zelenog čaja umiruje opekotine od sunca, hemoroide i afte. Čaj je alkalan i neutrališe kiseline koje izjedaju tkiva kod otkrivenih rana. Zeleni čaj stimuliše cirkulaciju krvi i energije u telu. On usporava procese starenja i doprinosi podmlađivanju i dugovečnosti. Cink u zelenom čaju je neophodan za pravilan tok trudnoće.

Čajnik sa zelenim čajem

Zeleni čaj takođe stimuliše probavni sistem, funkcije bubrega i bešike. Učvršćuje motorni i nervni sistem, leči gojaznost, utiče na lepotu tako što zateže kožu i otvara pore. Zeleni čaj ima dokazano blagotvorno dejstvo na očne bolesti jača oči. Ovi lekoviti sušeni listovi su u stanju da regulišu balans između alkala i kiselina u organizmu.

Lekari preporučuju da se pije zeleni čaj kod dugog sedenja pred televizorom ili kompjuterom. Njegov unos je važan za ljude koji su imali hemoterapiju. Zeleni čaj u svakodnevnoj ishrani pomaže toniziranju, izbacivanju masnoća iz tela i učvršćivanju imunog sistema.

Štetnost zelenog čaja

Postoje medicinska istraživanja koja odbacuju ogromnu korist zelenog čaja na ljudsko zdravlje. Prema nekim istraživanjima sposobnost da se bori s rakom je preuveličana, a prema drugima - predoziranje polifenolima je dovelo do smrtnih slučajeva kod eksperimentalnih glodara i kučića. Iznad 200 ml napitka prema nekim stručnjacima, bi bilo potencijalno opasna doza. Prema Agenciji za kontrolu kvaliteta proizvoda i lekova u SAD (FDA) zeleni čaj ne smanjuje rizik od kardio-vaskularnih bolesti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas