Funkcionalna ishrana

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
741
Funkcionalna ishrana

Zdrava ishrana je od suštinskog značaja za pravilno funkcionisanje svih procesa u našem organizmu. Nedostatak ili višak važnih hranljivih materija, minerala, vitamina ili mikroelemenata može dovesti do ozbiljnih posledica po naše zdravlje.

Međutim, šta znači pravilna ishrana i kako tačno treba da se hranimo da bismo bili zdravi?

Funkcionalna ishrana

Zdrava ishrana nam pomaže da ostanemo u formi, s obzirom na to da je upravo raznovrsna ishrana najbolji lek. Otac medicine Hipokrat je rekao: Neka vaša hrana bude lek, a lek - hrana!

Povećana potrošnja i ekonomski razvoj izazvao je značajnu promenu u našim ukusima, gde mi realno konzumiramo sve više i više mesa, ostavljajući povrće u drugom planu. Biljni proizvodi su zamenjeni proizvodima životinjskog porekla, zbog čega naše telo ne prima sve neophodne i osnovne hranljive materije (meso obezbeđuje masti i proteine, ali hranljivih materija je mnogo manje od onih u povrću).

Ovo je jedan od razloga porasta bolesti danas, tako što se mnoge od njih čak pretvaraju u pošast današnjeg društva. Upravo zbog toga danas sve više lekara i nutricionista je započelo da istražuje koncepciju nutricionističke terapije ili takozvane funkcionalne ishrane.

Pola namirnica u Japanu su funkcionalne

Mnoge od takozvanih funkcionalnih prehrambenih proizvoda normalizuju krvni pritisak, podstiču eliminisanje toksina iz tela, pomažu ovim procesima da proteknu efektnije i podmlađuju naše telo.

Tako je na primer danas više od polovine prehrambenih proizvoda u Japanu funkcionalna hrana. Za razliku od naše tradicionalne kuhinje, njihova je izuzetno bogata raznovrsnim morskim plodovima, povrćem i voćem. Činjenica da prosečni životni vek je više od 84 godine može da se smatra ubedljivim, dok je u Bugarskoj na primer prosečan životni vek otprilike 70-75 godina.

Važan argument je i činjenica da se tokom poslednjih godina prosečan životni vek Japanaca povećao za više od 20 godina. Upravo unošenje funkcionalne ishrane kulturu pomaže im u rešavanju niza problema: prekomerne težine, smanjenog imuniteta, srčanih problema, bolesti sistema organa za varenje, pa čak i malignih tumora.

Hrana se može smatrati funkcionalnom ako je dokazano da ima pozitivan efekat za smanjivanje rizika od različitih oboljenja ili vodi do poboljšavanja i održavanja zdravlja. Takva hrana treba da bude redovan deo naše dijete.

Funkcionalna ishrana uključuje:

1. Prirodnu zdravu hranu: bogat likopenom paradajz, soja sa fitosterolima i drugim hranljivim materijama, sok od brusnice, proizvodi od ovasa, citrusno voće, crni i zeleni čaj, kukuruzno ulje, grožđe, lanene semenke;

2. Hrana koja je obogaćena biološki aktivnim supstancama: mlečni proizvodi sa probiotičkim bakterijama, goveđe meso sa antikancerogenom linolnom kiselinom, jaja obogaćena omega-3 (pozitivno deluju na kardiovaskularni sistem), izotonični napici koji sadrže minerale i vitamine, hleb od integralnog brašna, musli i vitaminski napici.

Funkcionalne namirnice

Danas se sve više naglašava važnost zdrave i korisne ishrane, upravo funkcionalna ishrana. Na osnovu rastuće statistike bolesti širom sveta, ljudi počinju sve više da razmišljaju o važnosti raznovrsnog dnevnog menija i o vođenju zdravog života generalno.

Eto zašto je funkcionalna ishrana zanimljiva i za proizvođače koji se trude da uvode sve više i više predloga ove vrste u svoj asortiman kako bi zadovoljili potrebe korisnika.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest