Zdrava ishrana je od suštinskog značaja za pravilno funkcionisanje svih procesa u našem organizmu. Nedostatak ili višak važnih hranljivih materija, minerala, vitamina ili mikroelemenata može dovesti do ozbiljnih posledica po naše zdravlje.
Međutim, šta znači pravilna ishrana i kako tačno treba da se hranimo da bismo bili zdravi?
Funkcionalna ishrana
Zdrava ishrana nam pomaže da ostanemo u formi, s obzirom na to da je upravo raznovrsna ishrana najbolji lek. Otac medicine Hipokrat je rekao: Neka vaša hrana bude lek, a lek - hrana!
Povećana potrošnja i ekonomski razvoj izazvao je značajnu promenu u našim ukusima, gde mi realno konzumiramo sve više i više mesa, ostavljajući povrće u drugom planu. Biljni proizvodi su zamenjeni proizvodima životinjskog porekla, zbog čega naše telo ne prima sve neophodne i osnovne hranljive materije (meso obezbeđuje masti i proteine, ali hranljivih materija je mnogo manje od onih u povrću).
Ovo je jedan od razloga porasta bolesti danas, tako što se mnoge od njih čak pretvaraju u pošast današnjeg društva. Upravo zbog toga danas sve više lekara i nutricionista je započelo da istražuje koncepciju nutricionističke terapije ili takozvane funkcionalne ishrane.
Mnoge od takozvanih funkcionalnih prehrambenih proizvoda normalizuju krvni pritisak, podstiču eliminisanje toksina iz tela, pomažu ovim procesima da proteknu efektnije i podmlađuju naše telo.
Tako je na primer danas više od polovine prehrambenih proizvoda u Japanu funkcionalna hrana. Za razliku od naše tradicionalne kuhinje, njihova je izuzetno bogata raznovrsnim morskim plodovima, povrćem i voćem. Činjenica da prosečni životni vek je više od 84 godine može da se smatra ubedljivim, dok je u Bugarskoj na primer prosečan životni vek otprilike 70-75 godina.
Važan argument je i činjenica da se tokom poslednjih godina prosečan životni vek Japanaca povećao za više od 20 godina. Upravo unošenje funkcionalne ishrane kulturu pomaže im u rešavanju niza problema: prekomerne težine, smanjenog imuniteta, srčanih problema, bolesti sistema organa za varenje, pa čak i malignih tumora.
Hrana se može smatrati funkcionalnom ako je dokazano da ima pozitivan efekat za smanjivanje rizika od različitih oboljenja ili vodi do poboljšavanja i održavanja zdravlja. Takva hrana treba da bude redovan deo naše dijete.
Funkcionalna ishrana uključuje:
1. Prirodnu zdravu hranu: bogat likopenom paradajz, soja sa fitosterolima i drugim hranljivim materijama, sok od brusnice, proizvodi od ovasa, citrusno voće, crni i zeleni čaj, kukuruzno ulje, grožđe, lanene semenke;
2. Hrana koja je obogaćena biološki aktivnim supstancama: mlečni proizvodi sa probiotičkim bakterijama, goveđe meso sa antikancerogenom linolnom kiselinom, jaja obogaćena omega-3 (pozitivno deluju na kardiovaskularni sistem), izotonični napici koji sadrže minerale i vitamine, hleb od integralnog brašna, musli i vitaminski napici.
Danas se sve više naglašava važnost zdrave i korisne ishrane, upravo funkcionalna ishrana. Na osnovu rastuće statistike bolesti širom sveta, ljudi počinju sve više da razmišljaju o važnosti raznovrsnog dnevnog menija i o vođenju zdravog života generalno.
Eto zašto je funkcionalna ishrana zanimljiva i za proizvođače koji se trude da uvode sve više i više predloga ove vrste u svoj asortiman kako bi zadovoljili potrebe korisnika.
Komentari