Teško da postoji osoba koja ne zna koje su koristi od konzumacije belog luka i koja su njegova korisna svojstva. Beli luk se naziva i superhranom, i to nije slučajno. U ovom članku ćemo razmotriti neke od najvećih koristi od belog luka, kao i neke od njegovih karakteristika.
Beli luk se može konzumirati na različite načine – svež, kuvan, sirov, u prahu, u obliku ulja, kao ekstrakt, čak i kao dodatak ishrani.
Međutim, pre nego što podelimo koristi od belog luka za naše zdravlje, prvo ćemo pomenuti šta sadrži i šta ga čini tako korisnim.
Sastav belog luka
Beli luk sadrži 200 mg aktivnih supstanci - aminokiselina, enzima, vitamina i minerala. Beli luk sadrži supstance koje sadrže sumpor koje se oslobađaju kada se čen belog luka zgnječi, a te supstance su alicin i njegovi derivati. Kada zgnječite čen belog luka, oslobađa se supstanca koja se zove sumporovodonik i koja je odgovorna za njegovu karakterističnu aromu. Ako želite da izvučete maksimum iz belog luka, potrebno je da ga zgnječite ili isečete čenove pre nego što ih upotrebite za kuvanje ili ako ćete ih jesti sirove. Kada se zgnječe ili iseku, oni ostvaruju "kontakt" sa vazduhom, kroz koji se oslobađa alin i iz njega nastaje alicin. Alicin ima zaštitne funkcije.
Beli luk sadrži veliku količinu vitamina B6 i vitamina C, koji podržavaju normalno funkcionisanje nervnog i imunog sistema i pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa.
Dokazana lekovita svojstva belog luka
Jedna od njegovih najvećih koristi za naše zdravlje je to što podržava kardiovaskularni sistem i bori se protiv infekcija, kao i to što sprečava njihovu pojavu. Nažalost, možemo reći da se naš region neslavno kotira među prvima na listi sa najviše umrlih od kardiovaskularnih bolesti.
Važne koristi od belog luka uključuju:
- Blagotvorno deluje na pritisak jer značajno smanjuje visok pritisak kod osoba koje boluju od hipertenzije;
- Beli luk snižava holesterol na normalan nivo;
- Pomaže u povećanju dobrog holesterola u količinama koje ne štete našem organizmu;
- S druge strane, značajno snižava nivo lošeg holesterola;
- Takođe igra važnu ulogu u smanjenju triglicerida na normalne nivoe;
- Pomaže kod ateroskleroze - beli luk usporava rast aterosklerotskih plakova, ako se uzima duže vreme. Plakovi sužavaju i začepljuju krvne sudove, što je jedan od vodećih uzroka srčanog i moždanog udara;
- Pomaže u povećanju azotnog oksida u našim krvnim sudovima. Na taj način se oni šire i usporavaju rast aterosklerotskih plakova;
- Beli luk sprečava česte bolesti od raznih infekcija, poput respiratornih, ako se uzima u velikim količinama;
- Beli luk smanjuje rizik od razvoja raka debelog creva, raka pankreasa, raka dojke, raka prostate itd.;
Postoje neke koristi za ljude koje su dokazane u laboratoriji, a to su:
- Sprečava gubitak kostiju nakon menopauze;
- Pomaže u ubijanju bakterija koje izazivaju čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu;
- Ima veoma mali efekat na snižavanje šećera u krvi;
Lekovita svojstva belog luka su posledica alicina koji sadrži. Ova supstanca ima moć da poboljša cirkulaciju krvi, snizi pritisak, podrži zdravlje kardiovaskularnog sistema, pomaže u radu srca i pomaže koronarnim sudovima da se „opuste“.
Povećava imunitet, pomaže u jačanju odbrambenih snaga organizma, posebno zimi. Mnogo pomaže kada imamo prehladu, grip, respiratorne infekcije. Takođe pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija. Zbog svog hemijskog sastava, alicin pomaže da se organi snabdevaju sa više kiseonika, čime se podržava njihova normalna funkcija.
Beli luk takođe ima antioksidativna svojstva koja štite ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Pomaže u neutralizaciji gastrointestinalnih poremećaja i mnogo pomaže u razvoju normalne crevne flore.
Neželjeni efekti konzumiranja belog luka
Jedna od najneugodnijih nuspojava za sve nas je definitivno loš zadah nakon konzumiranja belog luka. Takođe zavisi od toga u kom obliku se uzima u kojoj količini. Sirovi, mladi beli luk ima najjači miris, dok stari beli luk nije tako jak.
Ostale neprijatne posledice nakon konzumacije belog luka mogu biti stomačne i crevne smetnje. Beli luk takođe može izazvati mučninu, žgaravicu, nadimanje, dijareju i još mnogo toga.
Ako se uzima u velikim dozama, beli luk može dovesti do razređivanja krvi. Ne bi trebalo da uzimate beli luk u velikim dozama ako uzimate lekove za razređivanje krvi.
Ako ga muškarci uzimaju u velikim količinama (6-7 čenova dnevno), to može dovesti do toksičnih efekata na njihove testise.
Ako gladujete, ova toksičnost belog luka se manifestuje lakše. Morate biti veoma oprezni sa velikim količinama belog luka, a posebno sa uljem sa belim lukom ili ekstraktom belog luka.
Ako preterate sa belim lukom, može se pojaviti i alergija na njega, a samim tim i na sve proizvode koji ga sadrže.
Ako stavite zgnječeni čen belog luka na kožu, to može biti veoma iritantno.
Ako uzimate sledeće lekove, treba da znate da beli luk negativno reaguje na njih, i to:
- Sintrom, aspirin, klogidogrel, itd.;
- Lekovi za AIDS;
- Isoniazid;
- kontraceptivi;
- Lekovi protiv bolova.
Postoje i ljudi kojima se ne preporučuje uzimanje belog luka, i to:
- Ljudi koji su alergični na njega;
- Ljudi koji imaju akutni gastritis ili čir;
- Ako uzimate tablete za razređivanje krvi, ne treba uzimati velike količine belog luka.
Preporučene dnevne doze belog luka
A evo kako i koliko belog luka možete da uzimate da biste bili korisni svom zdravlju – dovoljno je nekoliko čenova belog luka dnevno, odnosno 2-3 ne baš velika čena. Međutim, obavezno ih je uzimati uz hranu i nikako na prazan stomak, jer ako se uzimaju na prazan stomak, mogu ga iritirati;
Količina koja se preporučuje dnevno, važno je da se ne konzumira odjednom, već iz nekoliko puta. Efekat belog luka je kratkotrajan – od nekoliko minuta do nekoliko sati, pa ga treba često uzimati kako bi efekat bio trajniji;
Jedite beli luk svaki dan - ali je važno da ne izazovete neželjene efekte. Ako takve reakcije izostanu, može se jesti svaki dan, jer će njegov efekat biti duži.
A evo i preporučenih doza za ljude u zavisnosti od njihove težine:
- Za osobu koja ima 70 kg doza je 4 čena dnevno;
- Za osobu koja je teška 90 kg, doza je 5-6 čenova;
- Za osobu koja ima 110 kg doza je 6-7 čenova dnevno.
Ako ćete koristiti beli luk za kuvanje, važno je da ga prvo zgnječite. Nemojte pogrešiti da ga stavite u mikrotalasnu, jer će ona "ubiti" svu njegovu lekovitost.
Kada ste preradili potrebnu količinu belog luka, vreme je da sa njim pripremite nešto ukusno i hranljivo. Isprobajte naše recepte za:
- škembe čorbu;
Komentari