Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da spremimo brancina?

Kako da spremimo brancina?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
93592
Ukusan brancin
Fotografija: Yordanka Kovacheva

Brancin, poznat i kao morski vuk, je morska riba koja se sreće u Atlantskom okeanu, Sredozemnom moru i ređe u Crnom moru, uzgaja se i u odgajivačnicama.

Brancin se preferira zbog čvrstog, belog, nežnog, posnog mesa, niskog sadržaja šećera i odličnog ukusa, kao i zbog nedostatka malih kostiju. On je univerzalna riba koja je ukusna za pravljenje na bilo koji način - pržena, na pari, dinstana, pečena, na grilu, supi, dijetalnim salatama.

Ide uz bilo koje garnirunge uz ribu - krompir, pirinač, povrće, voće, može da se posluži sa sosovima od vina, pavlake, maslaca, ribljeg bujona. Kako da spremimo brancina?

Ribu Brancin možete spremiti celu ili isečenu na filete, da izaberete različite začine za ribu koji će dati unikatan ukus i aromu jelu. Obično se koža brancina ne skida, pošto postaje hrskava i ukusna.

Za početak je važno da izaberete svežu ribu, celu ili filetiranu. Prilikom izbora cele morate potražiti odgovarajuće skladištenje. Svež brancin ima bistre oči, jarko crvene škrge i glatko telo bez udubljenja. Prilikom izbora brancina važno je da on bude sa kožom da biste bili sigurni da je brancin.

Pečen ceo brancin

Ako ste uzeli ribu koja nije očišćena, dobro očistite brancina od krljušti, škrga i unutrašnjosti, dobro je operite hladnom vodom, osušite, nakon čega istrljajte solju i začinima koje ste izabrali.

Prilikom izbora varijante pečenje možete da stavite zelene začine na foliju za pečenje, na njih da stavite ribu, da dodate na nju maslac. Brancina možete napuniti kriškama limuna, začinima ili povrćem po izboru.

Peče se otprilike 30 minuta na temperaturi ne većoj od 180 stepeni tako što se s vremena na vreme zaliva maslacem da se ne bi isušio. Ako zavijete ribu folijom možete da pečete na 200 stepeni. Možete da servirate sa kockicom maslaca od belog luka sa dodatkom biljaka po izboru, limuna, kao i različitih garnirunga ili sosova.

Druga preferirana varijanta za pečenje ribe je u soli. Kod ove varijante ne soli se unapred. Na dno tepsije se stavlja navlažnjena morska so, po njoj se posipaju začini, stavlja se sušena riba, odozgo takođe začini i zapečati se slojem soli. Peče se u rerni na 220 stepeni 25-30 minuta. Servira se sa slanom koricom.

Kako da pripremimo brancina

Prilikom prženja brancin se uvalja u brašno i prži se po otprilike 6 minuta sa svake strane. Može da se prži ili peče na roštilju u odvojenim komadima ili prepolovljen i presečen na komade. Prilikom pečenja na roštilju važno je da riba bude dobro nauljena. Prilikom prženja tankih fileta može i da se ne koristi brašno.

Prilikom pripremanja riblje čorbe dobro bi bilo da se riba skuva na pari, dobro da se očisti od kostiju i da se čorba napravi sa proceđenim bujonom sa začinima i povrćem po vašem ukusu.

Osim goreopisanih recepata, pripremili smo vam desetine recepata za brancina, upravo:

- brancin u rerni;

- brancin na roštilju;

- brancin na grčki način;

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest